'We moeten bij MVV met z'n allen beter gevaren herkennen'

Maurice Verberne overlegt met zijn assistent Mark Luijpers. © Orange Pictures
MVV Maastricht wil vrijdag tegen ADO Den Haag doen wat vorige week tegen De Graafschap op het laatste moment mis ging: drie punten pakken. De sleutel ligt volgens coach Maurice Verberne onder meer in het herkennen van gevaarlijke situaties.
Tegen de Superboeren kostte een treffer in blessuretijd de Maastrichtenaren de figuurlijke kop, en dat was niet voor het eerst dat MVV dat overkwam.

Sneu

"Ik heb zo'n 60 minuten lang het MVV gezien dat ik wilde zien", aldus Verberne, die daarmee doelde op de verdedigende organisatie én datgene wat MVV aan de bal liet zien. "Daar was ik na de winterstop toch wel benieuwd naar. Het is duidelijk dat de jongens geloof in zichzelf hebben, want ook bij de 0-1 achterstand bleven we voetballen. Maar die late tegengoal was natuurlijk wel erg sneu."

Winnaarsmentaliteit

MVV-middenvelder Nicky Souren weet afgelopen maandag in Tafel Voetbal op L1 TV de late tegentreffer aan een gebrek aan 'winnaarsmentaliteit'. "Als je in de laatste minuut een corner tegen krijgt, moet je alles doen om die bal weg te werken en dat gebeurt dan niet", aldus Souren.
Verberne kan zich in grote lijnen achter die woorden scharen. "Winnaarsmentaliteit en onverzettelijkheid zijn onderdeel van het probleem. Daar komt bij dat we conditioneel nog stappen moeten maken, om in zulke situaties geconcentreerder te kunnen zijn. Daarnaast moeten we beter gevaren gaan herkennen."

Duidelijker coachen

Met dat laatste facet doelt Verberne op situaties waarbij zijn spelers teveel aan aanvallen denken, terwijl er een voorsprong verdedigd dient te worden. "Dan moet je ook 'vanuit de organisatie' kunnen spelen", zegt de coach, die ook zelf het boetekleed aantrekt. "Ik en mijn assistenten kunnen dan wellicht duidelijker coachen. Uiteindelijk zijn we met z'n allen verantwoordelijk."

Fysiek

Tegen ADO is het voor MVV ook zaak om dynamisch voetbal te spelen, legt Verberne uit. "Zij hebben veel fysieke kracht, wij moeten ervoor zorgen dat het geen fysiek duel wordt. Met spelers als Thomas Verheydt, Joël Zwarts en Boy Kemper is dat ADO op het lijf geschreven. Wij moeten de ruimtes tussen en achter hun linies gaan bespelen en zorgen dat we in onze eigen kracht komen."

Geen Zeegers

Dat gaat MVV in de Hofstad zonder Tim en Rico Zeegers doen. De beide verdedigers zijn voorlopig nog niet fit genoeg om bij de wedstrijdselectie aan te sluiten. Verder beschikt Verberne, die zelf met wat griepklachten kampt, over een complete groep. Voor Ruben van Bommel en Mart Remans is het zaak geen gele kaart te pakken: in dat geval lopen zij tegen een schorsing aan en missen ze de topper tegen Heracles Almelo.

Live

De wedstrijd ADO Den Haag - MVV Maastricht begint vrijdagavond om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.