Wat kan Roda-doelpuntenmachine Dylan Vente in 2023?

Dylan Vente word gefeliciteerd na een treffer. © Frank Kerbusch | Publiciteitsvisie.nl
Roda JC-spits Dylan Vente is misschien wel de meest gevreesde scherpschutter in de Keuken Kampioen Divisie. Hij begint 2023 als gedeeld topscorer van de competitie.
In kalenderjaar 2022 toonde Vente zich bijzonder productief: hij scoorde in 38 duels maar liefst 30 keer. Vrijdag tegen Willem II krijgt de Rotterdammer de eerste kans om zijn teller in 2023 op gang te brengen.

Ongeluk

Maar welk getal de nog altijd pas 23-jarige Vente in het hoofd heeft voor de rest van dit seizoen, of voor het hele kalenderjaar, wil de aanvaller niet zeggen. En niet zonder reden: de laatste keer dat hij dat wél deed, kwam hij tot exact nul doelpunten. Dat was in het eerste halfjaar van 2020, in dienst van RKC Waalwijk.

Stijgende curve

Sinds Vente in januari 2021 naar Roda kwam, scoort hij gemakkelijk. De cijfers tonen aan dat zijn doelpuntencurve alleen maar stijgt. Wie daarnaast weet dat Vente doorgaans in de tweede seizoenshelft een hoger rendement heeft dan in de eerste seizoenshelft, moet wel aannemen dat de spits de komende maanden wel eens - letterlijk en figuurlijk - flink uit zijn slof kan gaan schieten.
Dylan Vente, topscorer van Roda JC én de Keuken Kampioen Divisie. © Frank Kerbusch/PubliciteitsVisie

60 duels op rij

Dit seizoen was Vente, net als Heracles Almelo-aanvaller Emil Hansson, al 13 keer trefzeker. Hij ligt daarmee op koers om zijn 23 treffers van vorig seizoen ruimschoots te overtreffen. Wat daarbij helpt, is dat Vente zelden geblesseerd of geschorst is. Sinds het begin van het vorige seizoen stond hij in ieder officieel duel dat Roda speelde, ook daadwerkelijk op het veld. Dat betreft maar liefst 60 opeenvolgende wedstrijden.

Laatste halfjaar

Een Roda zonder Vente is dan ook moeilijker voorstelbaar. Al is het zeer reëel dat hij vrijdag in Tilburg zijn laatste halfjaar in Roda-tenue aftrapt. Alleen wanneer Roda naar de Eredivisie promoveert lijkt de clubleiding hem langer in Kerkrade in te kunnen houden. Maar promotie naar het hoogste niveau is voor de nummer negen van de Keuken Kampioen Divisie ver weg. In dat kader is doelpuntenmachine Dylan Roda's hoop in bange dagen.

Live

De wedstrijd Willem II - Roda JC Kerkrade begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.