Blessure Braken zet Venema in basis VVV: 'Heeft pech gehad'

VVV'er Nick Venema. © Orange Pictures
In de laatste wedstrijden voor de jaarwisseling nestelde VVV-Venlo zich zeer stevig op een play-off-positie. Vrijdag moet Helmond Sport het volgende slachtoffer van de Venlose dadendrang worden.
Wint VVV van de als zeventiende geklasseerde Helmonders, dan zou dat de vijfde driepunter in een serie van zes wedstrijden zijn. "Ik heb er vertrouwen in dat we de lijn kunnen doortrekken", aldus de stellige coach Rick Kruys.

Goed spel en goede resultaten

Kruys riep bij zijn aanstelling al dat VVV altijd play-off-deelname als doelstelling moest uitspreken. Dat werd toen als optimistisch gezien, maar bijna halverwege de competitie heeft de coach vooralsnog zijn gelijk gehaald. "Toen zei ik dat vooral omdat ik vind dat de club VVV een statuur heeft waarbij die doelstelling hoort", aldus Kruys. "Niet op basis van de selectie, want die was toen nog niet rond. Inmiddels hebben we ook goed spel aan goede resultaten weten te koppelen."

Norm

De oefenmeester is meer dan tevreden over wat zijn team sinds begin november heeft laten zien. Energie en intensiteit zijn volgens Kruys doorslaggevend geweest. Het gevolg: VVV staat na 18 speelrondes zesde, met 31 punten op zak en een marge van negen punten op een niet-play-off-positie. "We hebben een bepaalde norm gesteld en hebben gezien wat met dit team mogelijk is. Maar we blijven sleutelen."

Braken

De grootste tegenvaller van de afgelopen weken is de blessure die Sven Braken opliep. Braken, die bij VVV leider, aanvoerder en topscorer in één is, ontbreekt minimaal zes weken met een enkelblessure. Een aderlating: "Hij is hartstikke belangrijk voor ons, dus dit is uitermate vervelend", zegt Kruys. "Maar we hebben met Nick Venema een alternatief achter de hand. Hij gaat nu zijn kans krijgen."
Nick Venema in actie voor VVV-Venlo tegen De Graafschap. © Orange Pictures

Pech

Het is de enige positieve draai die aan de kwetsuur van Braken te geven valt: met Venema kan Kruys terugvallen op een speler die, wanneer hij het op zijn heupen heeft, veel kan scoren. "Nick belandde op de bank, dat was voor hem zuur. Hij had ook pech dat we op een andere manier zijn gaan voetballen, mede daardoor verloor hij zijn plekje."

Ander type

Hoewel de vlugge, onvoorspelbare Venema een heel ander type is dan de kopsterke stylist Braken, is Kruys ervan overtuigd dat Venema 'op zijn eigen manier' van waarde voor VVV kan zijn. Dat liet hij als invaller zien in VVV's vorige thuiswedstrijd: Venema besliste de Limburgse clash tegen MVV met zijn treffer in de 86ste minuut.

Verheijen

Naast Braken ontbreekt ook Thijme Verheijen bij VVV. De aanvallende middenvelder sluit naar verwachting volgende week weer aan, maar de wedstrijd tegen Helmond Sport komt nog te vroeg. Verder beschikt Kruys over een fitte selectie.

Live

De wedstrijd VVV-Venlo - Helmond Sport begint vrijdag om 20:00 uur. De wedstrijd is dan live te volgen via L1 Radio.