MVV wil doordenderen: 'De oppositie kijkt anders naar ons'

Maurice Verberne wijst MVV de weg. © Orange Pictures
MVV Maastricht beleeft een seizoen dat alle verwachtingen overtreft. "We hebben nog een hele reeks te gaan, maar langzaamaan ga je richting de fase waarin de prijzen worden verdeeld."
Het zijn de woorden van coach Maurice Verberne, die staat te popelen om met zijn ploeg weer 'voor het echie' te voetballen nu de winterstop eindigt. De eerste halte voor de - als het goed is -doordenderende MVV-trein is vrijdagavond de eigen Geusselt, waar De Graafschap de opponent is.

Drie tegen dertien

MVV begint dat duel als nummer drie van de ranglijst, De Graafschap als nummer dertien: zo ongeveer exact het tegenovergesteld van alle bespiegelingen die voorafgaand aan het seizoen gedaan werden. Tijdens het trainingskamp in Turkije zei Verberne al dat MVV de sticker met de tekst 'verrassing' misschien maar moet gaan weigeren, aangezien de Sterrendragers deze vorm al zó lang vasthouden dat niemand er nog door verbaasd kan zijn.

'We worden nu anders bekeken'

En dat geldt ook voor tegenstanders in de Keuken Kampioen Divisie: ook zij kennen de kracht van MVV. "We hebben zodanig gepresteerd, dat we nu ook anders bekeken worden", meent Verberne. Ploegen zullen MVV niet snel meer onderschatten, vreest hij. "Teams zullen zich op een andere manier wapenen tegen ons. Ze zullen ons het voetballen onmogelijk proberen te maken. Maar goed, ook als een ploeg zich ingraaft, is het aan ons om daar oplossingen voor te vinden."

Verrassing

En dat is precies wat Verberne en co in de afgelopen weken gedaan hebben: nadenken over en trainen van zaken waarmee tegenstanders die zich aan MVV aanpassen, alsnog verrast kunnen worden. "Daar moet je rekening mee houden. Dat deden we natuurlijk al, maar we hebben daar nu zeker werk van gemaakt. Waar je dan aan moet denken? Ja, dat is de verrassing", aldus de goedlachse Brabander, die een relaxte indruk maakt.
Maurice Verberne overlegt met zijn assistent Mark Luijpers. © Orange Pictures

Prijs

En dat is niet voor niets. Binnen MVV is er niemand die het onmogelijke eist van een selectie die al vele harten gewonnen heeft. Realisme is het credo. "We ontkomen er niet aan dat we op onze positie om de prijzen meespelen", zegt Verberne. "Maar voor MVV is een play-off-ticket al een prijs. Dat ticket willen we grijpen, en als dat gelukt is, kunnen we van daaruit nog kijken hoe hoog we op de ranglijst kunnen eindigen."

Mogen

Een plek in de top twee, goed voor rechtstreekse promotie, is natuurlijk de ultieme droom voor Verberne, MVV en heel Maastricht. "Maar realistisch gezien is dat te hoog gegrepen. Mochten we straks met nog zes of zeven duels te gaan kans hebben op de top twee, dan kun je je doelstelling altijd nog aanpassen. Maar voor MVV geldt: we móéten niet, maar we mogen en willen wel."

Geen Zeegers

Tegen De Graafschap moet MVV het nog zonder Rico Zeegers en Tim Zeegers stellen: de beide verdedigers revalideren nog. Marko Kleinen zit wel in de wedstrijdselectie, al traint hij pas sinds enkele dagen weer mee. Orhan Dzepar lijkt op de vrijgekomen plek op het middenveld te kunnen rekenen.

Live

De wedstrijd MVV Maastricht - De Graafschap begint vrijdagavond om 20:00 uur. Het duel is live te volgen via L1 Radio.