Video: het meest succesvolle F1-jaar van Max Verstappen

Max Verstappen viert het feest met de oranjezee in Zandvoort. © Red Bull Content Pool
De bloedstollende ontknoping van het F1-seizoen 2021 werd in 2022 niet geëvenaard, maar in meerdere opzichten was Max Verstappen dit kalenderjaar misschien wel sterker dan ooit.
Met zijn tweede wereldtitel, de constructeurstitel voor het Red Bull Racing-team én een uitverkiezing tot Nederlands Sportman van het Jaar, pakte Verstappen vrijwel alles wat er te pakken viel. De route naar dat succes zag er als volgt uit:

Records

De cijfers onderstrepen de dominantie van Verstappen: hij won 15 van de 22 GP's, een recordaantal. Procentueel naar het aantal races op de kalender deden alleen Michael Schumacher en Sebastian Vettel dat ooit beter. En ter vergelijking: in 2021 werd Verstappen kampioen met 10 racezeges. Toen verzamelde hij 395,5 WK-punten, dit jaar 454. Ook daarmee schreef hij historie, want hij verpulverde het uit 2019 stammende record van Lewis Hamilton, die toen 413 WK-punten greep.

35 racezeges

En ook op de eeuwige ranglijsten duikt de naam van Verstappen steeds vaker op. Met 35 racezeges staat hij nu al zesde in het all-time klassement als het gaat om grand prix-overwinningen, achter Ayrton Senna (41), Alain Prost (51), Sebastian Vettel (53) en de nog ver van Verstappen verwijderde Michael Schumacher (91) en Lewis Hamilton (103).
Met zijn twee wereldtitels valt Verstappen nog nét buiten de top-tien: er zijn in totaal tien coureurs die drie keer of vaker wereldkampioen werden. Ook in die categorie steken Schumacher en Hamilton met kop en schouders boven de anderen uit: zij waren allebei zeven maal de beste.

Pitlane

L1's autosportprogramma Pitlane blikte vlak voor de feestdagen ook nog een keer uitgebreid terug op het Formule 1-seizoen. Op de kartbaan van Genk - waar Verstappen de eerste kneepjes van het racevak leerde - liet huisanalist Xavier Maassen zijn licht schijnen op het F1-jaar:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!