Het jaar van Fortuna Sittard: 2022 in vijftien quotes

Fortuna Sittard juicht na de 1-0 van Rémy Vita © Niels van Renen
Met onder meer een onverwachte trainerswissel, een miraculeuze ontsnapping én de komst van een vedette, was 2022 voor Fortuna Sittard een memorabel jaar.
De geelgroenen duiken 2023 in met vijftien punten op zak. Daarom vatten we het kalenderjaar van Fortuna samen in vijftien quotes:
"We hopen in brede zin een voorbeeld en inspiratie te worden voor meiden en vrouwen met dromen en ambities"
- Ivo Pfennings (algemeen directeur Fortuna Sittard, 25 januari)
Fortuna maakte in het begin van dit kalenderjaar wereldkundig dat de club toetreedt tot de Eredivisie Vrouwen: een logische stap in de koers die de club wil varen, aldus de beleidsbepalers. Er kwam een serieus budget op tafel, waarmee onder meer de Belgische sterspeler Tessa Wullaert werd vastgelegd.
"Elke wedstrijd is een finale, het maakt niet uit tegen wie."
- Yanick van Osch (doelman Fortuna Sittard, 12 februari)
Met de seizoenontknoping langzaam maar zeker in zicht werden de punten duurder voor Fortuna. Een knappe uitzege bij FC Groningen was een zeer waardevolle impuls in de strijd om handhaving in de Eredivisie. Doelpuntenmaker Dimitrios Siovas en doelman Yanick van Osch eisten een hoofdrol op.
"Het was overleven, strijden, helemaal kapotgaan en over de streep trekken."
- Zian Flemming (aanvaller Fortuna Sittard, 7 mei)
In mei vallen in het voetbal de beslissingen. De perspectieven op handhaving in de Eredivisie waren voor Fortuna lange tijd onzeker, maar de hoop in de Sittardse harten groeide gestaag door een onverwachte, knappe 1-2 overwinning op bezoek bij FC Twente. Waar de buitenwacht nogal wat vond van de irritante, frustrerende speelstijl van Fortuna, had het team daar - logischerwijs en terecht - maling aan. Tweevoudig doelpuntenmaker Zian Flemming was dan ook trots.
"Het was een slechte wedstrijd, maar die ene goal is voor ons goud waard geweest."
- Mats Seuntjens (middenvelder Fortuna Sittard, 15 mei)
Een miraculeuze ontsnapping in Nijmegen: daar, in de Goffert, redde Fortuna het vege lijf door N.E.C. met 0-1 te kloppen. Flemming was weer belangrijk met de goal, maar ook door in blessuretijd een bal van de doellijn te koppen. Fortuna bleek met piepen en kraken bestand tegen de enorme druk van de thuisploeg en wist daardoor in de Eredivisie te blijven. Op L1 Radio klonk dat zo:
"Toen heeft de clubleiding gezegd: geen denken aan! Al degraderen we, dan gaan we nog met jou verder."
- Sjors Ultee (coach Fortuna Sittard, 16 mei)
Een dag na de enorme ontlading in Nijmegen en Sittard was het tijd voor een stukje bezinning, ook voor Fortuna's hoofdtrainer Sjors Ultee. Hij liet het bewogen seizoen nog een keer door zijn gedachten flitsen en wees ook op de momenten waarop hij zijn positie als hoofdtrainer ter discussie had gesteld. Algemeen directeur Ivo Pfennings bleek op die momenten een grote steun.
"Een plekje in de clubhistorie! Zian, bedankt voor alles en succes bij Millwall!"
- Twitter (@FortunaSittard, 25 juni)
De waarde die Flemming voor Fortuna had, valt in de categorie 'onschatbaar'. Maar ook weer niet helemaal, want de kassa rinkelde behoorlijk in Sittard toen de aanvaller verkaste naar Millwall, een roemruchte club in het Engelse Championship. De tweet die Fortuna bij zijn vertrek de wereld in stuurde, vatte dan ook veel samen.
"Het is een mooie dag voor deze club. Fortuna krijgt er een iconische voetballer bij."
- Isitan Gün (voorzitter Fortuna Sittard, 14 juli)
De trots spatte van het gezicht van alle betrokkenen af: de onhaalbaar geachte Burak Yilmaz werd wél gehaald door Fortuna. De Turkse vedette liet een grote wens van clubvoorzitter Isitan Gün in vervulling gaan. En ook bij spelers, sponsoren en zéker supporters vochten verbazing en blijdschap om voorrang. De 77-voudig international - en nummer twee op de all-time topscorerslijst - tekende een meerjarig contract dat hem ook na zijn carrière als actief voetballer aan de club verbindt.
"Het is gewoon een hele aardig, bescheiden gozer."
- Mats Seuntjens (middenvelder Fortuna Sittard, 6 augustus)
Op voorhand was al duidelijk dat 6 augustus een gedenkwaardige Fortuna-dag kon worden: het seizoen, en daarmee ook het tijdperk-Burak, werd geopend met een thuisduel tegen kampioen Ajax. Fortuna kwam via Paul Gladon verrassend op voorsprong, kreeg daarna weliswaar enkele Ajax-treffers om de oren, maar de invallende debutant Burak Yilmaz drukte direct zijn stempel met een snoeiharde, doeltreffende vrije trap. Wat hij er zelf van vond? Dat was gissen, want de aanvaller wilde na afloop geen pers te woord staan 'omdat Fortuna de wedstrijd verloren had'.

"Jij mag het zeggen, ik misschien niet, dat dit onverklaarbaar is."

- Sjors Ultee (coach Fortuna Sittard, 20 augustus)
Na seizoenen met moeizame starts wilde Fortuna nu eens niet achter de feiten aan lopen, maar dat mislukte faliekant. Met Ajax en Twente als eerste twee tegenstanders was het programma zwaar, maar ook thuis tegen Cambuur ging Fortuna na een deplorabele tweede helft de bietenbrug op. Het kostte de na die wedstrijd onthutste coach Sjors Ultee de kop. Hij werd na drie duels ontslagen, sneller dan menigeen had gedacht en een hard gelag voor de enkele maanden eerder nog gevierde oefenmeester.
"Ik ben maar een voetballer"
- Burak Yilmaz (aanvaller Fortuna Sittard, 30 augustus)
Het was in augustus zéér onrustig bij Fortuna. Na het vertrek van Ultee doken meerdere verhalen op waaruit zou blijken dat Yilmaz zich bij Fortuna met véél meer zou bemoeien dan met de prestaties binnen de lijnen. Wat Burak daar zelf van vond, ventileerde hij in het Engels via een story op Instagram. Het was een zeldzaam statement van de Turk, die - ook vóór de ophef - weigerde om media te woord te staan, aangezien hij de Engelse taal niet machtig zou zijn.
Burak Yilmaz over de op hem gerichte kritiek. © Orange Pictures / Instagram Burak Yilmaz
"Voetbal is mijn passie, het is 24 uur per dag mijn werk."
- Julio Velázquez (coach Fortuna Sittard, 12 september)
Drie weken na het vertrek van Ultee maakte Fortuna zijn opvolger wereldkundig: Julio Velázquez. Een in Nederland onbekende naam, maar wel iemand die in het verleden in meerdere grote Europese competities werkte, al waren die dienstverbanden vaak van relatief korte duur. Veel mensen moesten wel even wennen aan de enthousiaste Spanjaard, die leeft voor zijn vak.

"Het geeft me een geweldig gevoel, en nu moeten we door."

- Rémy Vita (aanvaller Fortuna Sittard, 17 september)
Een droomdebuut voor Velázquez: in zijn eerste wedstrijd als Fortuna-coach, in speelronde 7, boekt Fortuna de eerste zege van het seizoen. Excelsior werd in Sittard verslagen door een late treffer van een onwaarschijnlijke matchwinner: Rémy Vita. De allereerste Eredivisie-speler uit Madagaskar had nog geen indruk kunnen maken , maar hielp Fortuna nu wel aan drie heel belangrijke punten.
"Ik hoop dat de baby op papa wacht."
- Julio Velázquez (coach Fortuna Sittard, 4 december)
Fortuna presteerde in de eerste twee maanden onder Velázquez wisselend, maar verschafte zichzelf wel lucht ten opzichte van de degradatieplaatsen. Daardoor ging het team met een positief gevoel op trainingskamp. De grootste zorg in het Turkse Belek was, zelfs voor voetbaldier Velázquez, het thuisfront: daar was mevrouw Velázquez hoogzwanger. Uiteindelijk wachtte de baby tot papa weer thuis was.
"In de laatste weken kwamen we tot de conclusie dat de chemie tussen beide partijen was uitgewerkt."
- Sjoerd Ars (technisch manager Fortuna Sittard, 19 december)
Mats Seuntjens sloeg het trainingskamp in Turkije vanwege privé-omstandigheden over. Maar los van die nare omstandigheden was al duidelijk dat er weinig rooskleurig perspectief voor Seuntjens in Sittard was. Hij vond zijn draai niet meer, maakte een gefrustreerde indruk en dus bleek een transfervrij vertrek van de aanvoerder de beste oplossing. Hij speelt na de winterstop voor RKC.
"Uiteindelijk willen we ook echt naar de hoofdronde van de Champions League en de beste van Nederland worden, oftewel kampioen."
- Bo Breukers (manager vrouwenvoetbal Fortuna Sittard, 22 december)
Champions League-voetbal in Limburg, gaan we het toch nog meemaken? Op termijn wel, als het aan de Fortuna-vrouwen ligt. Die ambities zijn te begrijpen, want het eerste halve seizoen in de Eredivisie Vrouwen smaakte naar meer. Fortuna ging als nummer drie de winter in, achter Ajax en FC Twente. Een meer dan verdienstelijke prestatie die, als het aan de club ligt, een mooi vervolg gaat krijgen.