Sportjaar 2023: Dit staat er op de bomvolle agenda

Max Verstappen viert zijn overwinning in de Dutch Grand Prix 2022 © Orange Pictures
Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee ook een nieuw sportjaar. De komende twaalf maanden beloven weer boordevol topsport te zitten. Wat kunnen we verwachten van de Limburgse sporters en Limburgse teams?
Een vooruitblik op het sportjaar 2023:

WK handbal mannen – 11 tot en met 29 januari:

Voor het eerst sinds 1961 doen de Nederlandse handbalmannen weer mee aan een wereldkampioenschap. Maar liefst zeven Limburgers zijn geselecteerd door bondscoach Staffan Olsson voor het toernooi dat wordt georganiseerd in Polen en Zweden. De Oranjemannen nemen het in de eerste ronde op tegen Argentinië, Noord-Macedonië en Noorwegen.

Start Formule 1-seizoen – 5 maart:

Op 5 maart begint Max Verstappen aan zijn jacht op een derde wereldtitel in de Formule 1. Dan staat namelijk de Grand Prix van Bahrein op het programma, de openingsrace van het seizoen. In 2023 zijn er vooralsnog 23 hoofdraces en 6 sprintraces. Op 30 juli en 27 augustus staan bijzondere races voor Verstappen op het programma. Dan rijden de coureurs in Spa-Francorchamps en Zandvoort. De laatste race staat gepland op 26 november in Abu Dhabi.
Max Verstappen wordt op de schouders gehesen na zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 © Red Bull Content Pool

Finale BENE-League – 18 & 19 maart:

In het weekend 18 en 19 maart staat de finale van de BENE-League in het handbal op het programma. Kembit-Lions uit Sittard-Geleen is titelverdediger en dichtbij plaatsing voor de Final Four. Na de finale van de BENE-League barst de strijd om de nationale titel los. Daar zal Herpertz/Bevo uit Panningen uiteraard ook het beste van zichzelf willen laten zien. Strijden om de landstitel doen ook de vrouwen van HandbaL Venlo. Zij beginnen 2023 als gedeeld koploper. De beslissingen voor de landstitels vallen in juni.

Start EK-kwalificatie Nederlands elftal – 24 maart:

Op 24 maart beginnen de Nederlandse voetbalmannen aan de EK-kwalificatie. Oranje moet in een groep met Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar bij de beste twee eindigen om mee te doen aan het EK in 2024 in Duitsland. Mark Flekken uit Bocholtz werd gepasseerd voor het WK in december, maar met de komst van Ronald Koeman als nieuwe bondscoach zal Flekken zich willen bewijzen om weer onderdeel uit te maken van de selectie. Naast de EK-kwalificatie strijdt Oranje van 14 tot en met 18 juni ook om de titel in de Nations League. De halve finales en de finale zijn in eigen land.

Amstel Gold Race – 16 april:

Op 16 april staat de enige wielerklassieker van Nederland, de Amstel Gold Race, op het programma. Nadat in 2022 werd geruild van plek met Parijs-Roubaix is de koers door Zuid-Limburg weer terug op de vertrouwde plek tussen Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik in. Op zaterdag 1 april staat de andere bekende Limburgse koers, de Volta Limburg Classic, op het programma.
Michal Kwiatkowski (rechts) drukt zijn wiel net iets eerder over de streep in de Amstel Gold Race 2022 © George Deswijzen

Finales play-offs Nederlands voetbal – 11 juni:

Op uiterlijk 11 juni wordt duidelijk waar de vier Limburgse betaald voetbalclubs volgend seizoen in actie komen. Dan zijn namelijk de finales van de play-offs om promotie/degradatie. De focus van Fortuna Sittard ligt in eerste instantie op handhaving in de Eredivisie. Over de Eredivisie dromen ze bij MVV, VVV en Roda JC. De drie Limburgse ploegen in de Keuken Kampioen Divisie staan op dit moment allemaal op een play-offpositie.

Europese Spelen – 21 juni tot en met 2 juli:

Van 21 juni tot en met 2 juli staat de derde editie van de Europese Spelen op het programma. Een multi sportevenement dat steeds een jaar voor de Olympische Zomerspelen plaatsvindt. Europese sporters kunnen zich meten met hun concurrenten én bij een groot aantal sporten geldt de Europese Spelen als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dit jaar is het evenement in het Poolse Krakau. Met meer dan 20 sporten zullen er ongetwijfeld Limburgers meedoen.

NK wielrennen – 23 tot en 25 juni:

Na tien jaar wachten keert de strijd om de Nederlandse driekleur in het wielrennen terug naar Limburg. Op 23, 24 en 25 juni vinden alle wegwedstrijden plaats in Sittard-Geleen met de beklimming van Watersley als scherprechter.

WK vrouwenvoetbal – 20 juli tot en met 20 augustus:

Als vicewereldkampioen begint Nederland op 23 juli aan het WK vrouwenvoetbal, dat wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Nederland is ingedeeld in een groep met wereldkampioen Verenigde Staten, Vietnam en een play-offwinnaar. De finale is op 20 augustus in Sydney. Afgelopen EK waren Lieke Martens, Dominique Janssen, Lynn Wilms en Romée Leuchter geselecteerd.
Lieke Martens omspeelt de Zweedse verdediger Hanna Glas tijdens EK 2022 © Orange Pictures

Tour de France Femmes – 23 juli tot en met 30 juli:

Na het succes van afgelopen jaar kon een nieuwe editie van de Tour de France Femmes niet uitblijven. Dit jaar start de vrouwenkoers in Clermont-Ferrand en vindt het slotweekend plaats in de Pyreneeën. Afgelopen jaar deden vier Limburgse rensters mee. Voor de Tour de France Femmes staat de Tour de France op het programma. Die start op 1 juli in het Spaanse Baskenland en finisht traditioneel in Parijs. Het is een mogelijkheid dat Mike Teunissen en Wout Poels meedoen aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

EK volleybal vrouwen – 15 augustus tot en met 3 september:

Na een ietwat teleurstellend WK in eigen land zullen de volleybalsters zich dit jaar willen revancheren tijdens het Europees kampioenschap. Britt Bongaerts, opgegroeid in Beegden, zal waarschijnlijk deel uitmaken van het team dat is ingedeeld in een groep met Estland, Frankrijk, Finland, Slowakije en Spanje. De finale van het EK is op 3 september in Brussel.

EK handboogschieten outdoor – 15 tot en met 22 september:

Met Mike Schloesser, Gabriela Schloesser en Steve Wijler kent onze provincie drie boogschutters van wereldklasse. Tijdens het EK handboogschieten in de buitenlucht dat in september wordt gehouden in Italië, zullen ze ook tot de favorieten behoren.

WK handbal vrouwen – 30 november tot en met 17 december:

Het jaar begint met handbal en eindigt met handbal. Ook de Nederlandse handbalvrouwen doen in 2023 mee aan het WK. Dat WK vindt plaats in de typische handballanden Denemarken, Noorwegen en Zweden.
Sanne Thijssen in actie met Con Quidam RB © Orange Pictures

En verder:

-Staan de volleybalmannen van Numidia/VC Limax uit Sint Odiliënberg bovenaan in de Eredivisie. Het team van Guido Görtzen lijkt in 2023 mee te gaan doen om de landstitel.
-De Fortuna Vrouwen beginnen het nieuwe jaar als de nummer drie van de Eredivisie. Kan het team van Roger Reijners die positie behouden in de tweede seizoenshelft van hun debuutseizoen?
-Op 14 januari begint het nieuwe Formule E-seizoen. Robin Frijns rijdt voor een nieuw team: ABT.
-Strijden handballers Luc Steins (Paris Saint-Germain) en Kay Smits (SC Magdeburg) met hun teams in de Champions League om een plek in het finaleweekend op 17 en 18 juni.
-De wereldkampioenschappen atletiek vinden plaats in Boedapest. Het is nog onduidelijk of er Limburgse atleten meedoen aan het toernooi in de Hongaarse hoofdstad.
-Eind augustus vindt het WK badminton plaats. Cheryl Seinen uit Roermond zal waarschijnlijk meedoen aan het WK, dat wordt gehouden in Kopenhagen.
-In Milaan wordt van 29 augustus tot en met 3 september het EK springen in de paardensport georganiseerd. Ruiter Sanne Thijssen won in 2022 zilver met de Nederlandse ploeg op het WK.
-In Antwerpen staat van 30 september tot en met 8 oktober het WK turnen op het programma. Het is nog niet duidelijk of Vera van Pol uit Tungelroy deelneemt.
-Van 3 tot en met 5 november wordt het Europees kampioenschap judo georganiseerd in Montpellier. Ivo Verhorstert uit Venlo maakte afgelopen jaar zijn debuut op een WK en zal zich ook willen plaatsen voor het EK.