Het jaar van VVV-Venlo: Een verbouwing in vijf fasen

De spelers van VVV-Venlo juichen na de uitoverwinning bij FC Den Bosch © Orange Pictures
Het jaar 2022 betekende voor VVV-Venlo het jaar van de verandering. Met een nieuwe technisch manager en een nieuwe trainer koos de Venlose club voor een jaar dat in het teken stond van vernieuwing.
Het jaar van VVV-Venlo in vijf fasen:

Fase 1 – Verder met huidige beleid:

VVV begint het jaar sportief gezien op de twaalfde plaats, met vier punten achterstand op de play-offs. De club besluit op de dertiende dag van het nieuwe jaar om het contract met trainer Jos Luhukay te verlengen. Luhukay is blij met de verlenging en heeft forse ambities met de Venlose club. In de transfermarkt haalt VVV twee spelers van Jong AZ: Sem Dirks en Richard Sedlacek. Zij zullen later van grote waarde blijken voor de Venlonaren. Op het veld kent VVV na een wisselvallige januarimaand een sterke februarimaand met onder meer een 5-0 zege op het veld van MVV. Een wereldgoal van Maastrichtenaar Sven Braken is de kers op de taart in dat duel.
Sven Braken scoort uit een omhaal de 0-5 voor VVV tegen MVV © Frank Kerbusch | PubliciteitVisie.nl

Fase 2 – Nieuwe technisch manager:

Halverwege maart kiest voor VVV een nieuwe technisch manager. Stan Valckx, die als scout gaat werken, wordt vervangen door Willem Janssen, die op dat moment aan zijn laatste voetbalmaanden bezig is bij FC Utrecht. Het is een duidelijk signaal van verjonging in De Koel. Die Koel viert op 19 maart het 50-jarig bestaan. Een feestje wordt de jubileumwedstrijd niet. Na de nederlaag tegen FC Emmen staat VVV op aanzienlijke achterstand van de play-offs. Die achterstand kan VVV niet meer goed maken. Uiteindelijk stranden de Venlonaren op acht punten van een play-off plek en eindigen ze als tiende in de Keuken Kampioen Divisie.

Fase 3 – Nieuwe trainer:

Een aantal weken na het einde van de competitie besluit Jos Luhukay, ondanks een doorlopend contract, toch niet te blijven bij VVV. “Ik denk dat het nu een geschikt moment is voor mezelf en de club om dit aan anderen over te laten”, is de uitleg van Luhukay. Voor een aantal supporters is het opstappen van Luhukay een druppel die de emmer doet overlopen. Bij De Koel worden enkele spandoeken opgehangen die het vertrek van algemeen directeur Marco Bogers eisen vanwege het wanbeleid.
Door het opstappen van Luhukay mag Willem Janssen na het einde van zijn voetballoopbaan direct op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. En dat wordt geen onbekende voor Janssen. Hij haalt Rick Kruys van FC Utrecht. Kruys was de laatste wedstrijden van de carrière van Janssen de hoofdtrainer in de Domstad. Kruys is een jonge coach met veel ambities en eigen trainingsmethodes. Niet alleen haalt Janssen een nieuwe trainer maar ook Nick Venema, Robert Klaasen en doelman Ennio van der Gouw. Daarnaast wordt Daan Huisman gehuurd van Vitesse. VVV begint onder Kruys goed aan het seizoen met vier zeges uit de eerste vijf wedstrijden.
Rick Kruys © Orange Pictures

Fase 4 – Herfstdip:

Na die prima seizoenstart, waarin VVV veel punten pakt in de laatste minuten, krijgt de ploeg van Kruys te maken met een serieuze herfstdip. VVV wint in september en oktober maar twee van de negen competitiewedstrijden. Onder meer de derby tegen Roda JC gaat met 4-1 ruimschoots verloren. In de KNVB Beker wordt met veel moeite gewonnen van amateurclub VV Dongen. Het zijn vooral de thuisresultaten die zorgen baren in De Koel. VVV wint thuis niet van Jong PSV, Telstar, FC Dordrecht en Jong AZ.

Fase 5 – De weg naar boven ingezet:

In november vindt VVV de weg naar boven. Het spel van de Venlonaren wordt aanzienlijk beter en belangrijke spelers zoals Sven Braken, Nick Venema en Daan Huisman tonen hun klasse op de belangrijke momenten. VVV wint vier van de laatste vijf wedstrijden tegen lastige tegenstanders. Onder meer van MVV Maastricht en FC Eindhoven wordt overtuigend gewonnen. Daardoor sluit VVV het jaar als nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie af, met zicht op de top drie. Op kantoor wordt het contract van hoofd scouting Marc van Hintum verlengd, waarmee de Venlose club ervoor zorgt dat de talenten voor de toekomst ook in de komende jaren worden opgepikt.