Clubdirecteuren over voetbalgeweld: 'Niet overschatten'

Afbeelding ter illustratie © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1
Het voetbal kwam in 2022 niet alleen in het nieuws vanwege het spelletje op het veld, maar ook regelmatig vanwege problemen met supporters buiten de lijnen.
De algemeen directeuren van de vier Limburgse betaald voetbalclubs bespraken de situatie over wanordelijkheden rondom het voetbal in Limburg tijdens het L1 Voetbaldiner.

Corona

Marco Bogers van VVV-Venlo erkent dat supportersgeweld een hele opgave is. "Dat begint ingewikkeld te worden. Het is een uitdaging geworden. Na corona kregen we te maken met bepaalde mensen in de stadions die je voorheen niet had. Zij willen de club steunen, maar niet op de meest sympathieke manier. Daarnaast zie je ook bij politiekorpsen allerlei uitdagingen en ook de burgemeesters worden huiverig wat er rondom de stadions speelt."

Stadionverboden

Bij Roda JC was het een rumoerig jaar als het gaat om misdragingen van supporters. Roda JC kon geen uitsupporters meenemen naar Almere City FC vanwege een staking van stewards die het wangedrag van een deel van de aanhang beu waren. En na afloop van de derby tegen VVV-Venlo werden supportersbussen van VVV-Venlo bekogeld. "Er zijn inmiddels stadionverboden uitgedeeld en supporters zijn aangeschreven door de politie", zegt algemeen directeur Jordens Peters. "Wij willen als club samen met de politie en de gemeente maar één ding: een evenement veilig organiseren. Elke club in Nederland heeft een paar raddraaiers. Wij hebben niet zoveel problemen in het stadion, maar we zitten ook met een Roda-boulevard waar mensen naar toe kunnen komen, dus ook mensen met stadionverboden of mensen die niks met voetbal hebben."

Twaalf risicowedstrijden

Erik Noor, algemeen directeur van MVV Maastricht, is kritisch op het vergrootglas dat op het voetbalgeweld wordt gelegd. "Uiteraard zijn we helemaal niet blij met de boete van 10.000 euro, die we onlangs kregen naar aanleiding van de derby tegen Roda JC. Maar ik vind dat de aandacht wel wordt overdreven en daardoor zijn clubs de dupe. Wij als MVV hebben twaalf risicowedstrijden en weten soms ook niet waarom. We moeten voor bepaalde wedstrijden 65 tot 75 stewards regelen, terwijl de vrijwilligersmarkt terugloopt. De tekorten moeten we dan aanvullen met betaalde veiligheidsbureaus. En die bureaus zeggen tegen ons dat je toch handjes tekort komt als er iets gebeurt." MVV moet door alle veiligheidseisen veel geld investeren. "Per thuiswedstrijd zitten we aan 6000 tot 8000 euro extra kosten en bij een uitwedstrijd tussen de 3000 en 4000 euro. We moeten stewards overal vandaan halen, laatst zelfs bij Sparta in Rotterdam."

Fanbeleving

Bij Fortuna Sittard bleef het rustig afgelopen jaar. Toch ziet ook algemeen directeur Ivo Pfennings het gevaar van alle incidenten. "Het gaat uiteindelijk ten koste van de jeugd in het stadion. Ouders laten dadelijk hun jeugd niet meer naar het stadion gaan. We hebben bij Fortuna een supportersraad opgericht. Daarin bespreken we wat er leeft." Pfennings ziet ook veel heil in fanbeleving. "We doen dat onder meer met een deejay, vuurwerk voor de wedstrijd en een fanplein. Nu ligt de organisatie bij ons, maar als je dat goed faciliteert samen met politie en gemeente kun je supporters meer onder controle krijgen."

L1

Het L1 Voetbaldiner wordt op nieuwjaarsdag van 16:00 uur tot 18:00 uur uitgezonden op L1 Radio en is hier te beluisteren.