Teunissen: 'Geen slecht wielerjaar, maar wel meer gehoopt'

Mike Teunissen © Orange Pictures
Wielrenner Mike Teunissen kijkt met gemengde gevoelens terug op het wielerjaar 2022.
Hij werd door zijn ploeg Team Jumbo-Visma niet geselecteerd voor zijn geliefde Tour maar het dragen van de rode leiderstrui in de Vuelta maakte dat gemis goed.

Voorjaar was zeker niet slecht

Het voorseizoen was niet slecht. In de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, de E3 Saxo Bank Classic, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix reed hij telkens bij de eerste vijfentwintig. Teunissen concludeert dan ook dat het niet realistisch is als hij aan de start staat met ploegmaats als Wout van Aert en Christoph Laporte om zelf voor de overwinning te rijden. Dat is nu eenmaal de consequentie als je als renner onderdeel bent van de beste ploeg ter wereld. Teunissen zou bij een andere ploeg ongetwijfeld een beschermde kunnen opeisen. Bij Jumbo-Visma zit er niet meer in dan taken in de koers voor de kopmannen uitvoeren.

Stuk voor stuk klasbakken

In de voorbereiding richting de Tour de France had Teunissen de juiste vorm weer snel te pakken. "Het ging eigenlijk opvallend goed in de Ronde van Noorwegen. Ik kwam daar nog heel dicht bij ritwinst, maar een tweede plek is net niet goed genoeg", zegt hij kritisch. Ondanks die goede periode had hij eigenlijk al op het einde van het voorjaar het gevoel dat hij wel eens niet bij de selectie voor de Ronde van Frankrijk kon zitten. "In de Tour rijden we altijd met de sterkste ploeg van allemaal , stuk voor stuk klasbakken. Je hebt altijd een aantal klimmers voor de Tour. En er gaan maar acht renners naar Frankrijk en ik kom dan als negende of tiende op die lijst te staan en dan val je er helaas net buiten".
Mike Teunissen in de rode leiderstrui tussen zijn ploegmaats. © Orange Pictures

Genoeg interesse

Met zijn dertig jaar behoort Teunissen ondertussen tot de meer ervaren renners van het peloton. Hij weet van zich zelf dat hij nog een aantal goede jaren kan meedraaien. Hij kon bij Jumbo-Visma bijtekenen, de ploeg weet immers dat de uit Ysselsteyn afkomstige renner zijn kopmannen zowel tijdens de klassiekers als ookt ijdens de grote rondes bijstaat. De interesse van andere ploegen heeft Teunissen gedurende het seizoen gevleid en aan het denken gezet. Blijven rijden voor de beste ploeg ter wereld of regelmatig voor eigen kans gaan bij een andere ploeg. De Belgische ploeg Intermarché - Circus - Wanty was het meest slagvaardig en lijft Teunissen voor de komende twee seizoen in.

Vijfde ploeg van de wereld

Het zal voor Teunissen wennen zijn. Na acht jaar Nederlandse dienst, kijkt hij er naar uit om voor de Belgische ploeg te gaan koersen. Hij zag zijn nieuwe ploeg de laatste seizoenen flinke stappen voorwaarts maken. Hij ziet zijn overgang van Jumbo-Visma dan ook zeker niet al een stap achteruit. "De ploeg heeft veel goede renners en een goede structuur. Ook het materiaal waarop ze rijden is prima. Het is niet voor niks dat ze dit jaar als vijfde zijn geëindigd in het World Tour klassement van ploegen", legt Teunissen uit. Bij de Belgische ploeg wordt hij ook weer herenigd met ploegleider Aike Visbeek, met wie hij samenwerkte toen hij fietste voor Team Sunweb (voorloper van Team DSM).

Rode leiderstrui was een hoogtepunt

Nadat Teunissen dit jaar van de ploegleiding kreeg te horen dat hij niet in de selectie voor de Ronde van Frankrijk zat ging het vizier op de Ronde van Spanje.Zijn rol was van begin af aan duidelijk: helper van Primož Roglic, die voor zijn vier opeenvolgende Vuelta zege zou gaan. Teunissen deed een behoorlijke duit in het zakje tijdens de ploegentijdrit in Utrecht, die winnend werd afgesloten. Een dag later volgde de beloning in de vorm van de rode leiderstrui. Tijdens de rit van Den Bosch naar Utrecht moest hij de gehele dag bij Roglic blijven. Nadat hij de Sloveen veiling in de laatste honderden meters van de etappe had gebracht, besloot Teunissen mee te sprinten voor de ritwinst en de trui. Hij kwam uiteindelijk te kort tegen ritwinnaar Sam Bennett, maar mocht vervolgens wel het podium op omdat hij als eerste renner van Jumbo-Visma was geëindigd. Direct na afloop van de ceremonie gaf hij tegenover L1 aan dat de rode leiderstrui op dat moment zelfs beter voelde dan de gele trui leiderstrui in de Tour de France van 2019.
Mike Teunissen helpt ploeg maat Roglic tijdens de Vuelta 2022. © Orange Pictures

Klassiek voorjaar

Teunissen is net terug van het eerste trainingskamp met zijn nieuwe ploeg. In de buurt van Benidorm werd de eerste basis voor het nieuwe seizoen gelegd. In januari keert de ploeg nog een keer terug naar Benidorm, onder andere voor de ploegvoorstelling. Dan zal ook het programma van de renners bekend gemaakt worden. Voor Teunissen zal dan ongetwijfeld de eerste focus op het klassieke voorjaar komen te liggen. "Ik weet nu al dat er een mooie rol voor mij is weggelegd. Ik wil de finales kleuren mijn ploegmaat Biniam Girmay. Ik kijk nu al uit naar het nieuwe wielerjaar", laat Teunissen aan de vooravond van het nieuwe seizoen weten.