Het jaar van Roda JC: de cijfers liegen niet

Roda JC's topscorer - en regelmatig ook aanvoerder - Dylan Vente © Orange Pictures
Voor Roda JC Kerkrade werd in 2022 duidelijk dat de weg naar de Eredivisie nog lang is, maar bleek ook dat het ingezette beleid hier en daar vruchten begint af te werpen.
Er is veel te zeggen over het jaar van de Koempelclub, dat ook in cijfers valt uit te drukken. Deze getallen vatten Roda JC in 2022 samen:
3: Een kruisbandblessure is voor een voetballer verschrikkelijk. Laat staan twee kruisbandblessures. Om maar te zwijgen van drie. Het overkwam Roda-verdediger Florian Mayer die het vorig jaar enkele dagen nadat hij bij Roda tekende, voor de derde keer overkwam. Hij ging het gevecht aan, en overwon. Na ongeveer een jaar lang revalideren, maakte hij op 5 augustus zijn officiële competitiedebuut. Het zorgde voor natte ogen bij spelers en stafleden.
9: Roda JC sluit het kalenderjaar op de negende positie in de Keuken Kampioen Divisie af, en dat is een teleurstelling. Frappant genoeg is het ook de laagste klassering van heel 2022. Het betekent tegelijkertijd dat de Koempels iedere dag virtueel op een playoff-positie bivakkeerden. De piek lag daarbij ver vóór kerst: in april stonden de geel-zwarten heel even op een vierde positie.
11: Het Parkstad Limburg Stadion bleek in 2022 lange tijd een onneembare vesting. Roda verloor namelijk geen enkele van de eerste elf thuiswedstrijden. Kanttekening: de na verlenging verloren play-off-wedstrijd tegen Excelsior rekenen we dan niet mee. De eerste club die Roda in Kerkrade in 90 minuten (plus extra tijd) wist te kloppen, was NAC Breda. Zij wonnen op 26 augustus met 1-3.
Beeld van de fanatieke aanhang in het Parkstad Limburg Stadion. © Orange Pictures
16: We hadden het al even over een verlenging, maar de Roda-aanhang werd dit jaar ook – voor het eerst sinds december 2018 – getrakteerd op een penaltyserie. Op 18 oktober mondde het bekerduel tegen het sterke Heracles Almelo uit in een gevecht tot het bittere eind: de strafschopstip. Uiteindelijk bleek de 16de strafschop van de serie Roda fataal. Lennard Hartjes miste, waardoor Roda net als in de afgelopen jaren ook dit seizoen de status van ‘cupfighter’ niet kon waarmaken.
17: In de competitie won Roda bijna exact de helft van haar wedstrijden: in 17 van de 35 KKD-duels stapte het team van Jurgen Streppel als winnaar van het veld. Dat is één overwinning minder dan in 2021, maar Roda boekte de 18 zeges in dat kalenderjaar wel in 41 competitiewedstrijden. Alleen FC Eindhoven won in 2022 meer KKD-duels, al verdwenen de promovendi natuurlijk halverwege het jaar uit de competitie.
(Opnieuw) 17: Veel ogen in Roda’s jeugdafdeling zijn gericht op Sami Ouaissa. Hij wordt als groot talent gezien en werd op zéér jonge leeftijd beloond met zijn debuut in het vlaggenschip. Ouaissa was op 26 augustus pas 17 jaar, 10 maanden en 24 dagen oud toen hij in de thuiswedstrijd tegen NAC binnen de lijnen kwam. Daarmee is de uit Hoensbroek afkomstige Ouaissa de jongste Roda-debutant in deze eeuw, en de op-vijf-na jongste debutant in de clubgeschiedenis. De allerjongste is Michel Mommertz, die 16 jaar en 9 dagen oud was toen hij in 1977 in actie kwam tegen ADO.
40: Waar Ouaissa het talent is, is Dylan Vente de ster van dit Roda. Hij scoorde in 38 duels in 2022 maar liefst 30 doelpunten en staat daardoor in totaal op 40 goals in dienst van Roda. Daarmee staat hij op een tiende plaats op de all-time topscorerslijst van de Koempelclub. Wanneer hij voor Roda behouden blijft, is de kans groot dat hij aan het eind van het seizoen grote namen als Mads Junker, Sanharib Malki en Pierre Vermeulen ingehaald heeft en de top-vijf is binnengedrongen. De top-drie is voor Vente nog ver weg: René Hofman scoorde 60 goals, John Eriksen 80, en recordhouder Dick Nanninga maar liefst 107 keer in het shirt van Roda JC.
Drie hoofdrolspelers bij Roda, van links naar rechts: Dylan Vente, Patrick Pflücke en Jurgen Streppel. © Orange Pictures
66: Vente nam bijna de helft van alle Roda-goals in dit kalenderjaar voor zijn rekening, want in totaal lieten de Kerkradenaren het netje 66 maal bollen. Dat komt neer op gemiddeld bijna twee doelpunten per wedstrijden. In de KKD was alleen Jong Ajax vaker trefzeker: de Goden(klein)zonen scoorden 70 keer.
379: De speler bij Roda die het verst van de Jong-teams verwijderd is, luistert naar de naam Guus Joppen. De routinier in de defensie speelt als sinds jaar en dag in de eerste divisie en heeft inmiddels het indrukwekkend aantal van 379 duels in die competitie achter zijn naam. Wanneer blessureleed – of een totaal onverwachte transfer – uitblijft, gaat hij in 2023 de top-tien van spelers met de meeste wedstrijden in de geschiedenis van de eerste divisie bestormen.
900: Een vertrek van Joppen is onwaarschijnlijk, maar een vertrek van Jurgen Streppel is intussen al waarheid gebleken. De coach stond exact 900 dagen aan het roer bij Roda JC, maar liet midden december weten in te gaan op een aanbieding van Helmond Sport. In zijn woonplaats wordt hij technisch directeur bij de club waar hij altijd van gezegd heeft dat hij er nog eens zou terugkeren, maar dat Streppel midden in het seizoen bij Roda vertrekt, was een grote verrassing. Hij kreeg Roda aan het voetballen, had een belangrijke rol in het grotendeels geslaagd technisch beleid, maar stapt voortijdig uit een op hem geënt project dat nog verre van afgerond was.
2519: Europees voetbal is al een tijdje niet meer aan Roda JC besteed, maar voor het eerst in jaren pakten de Koempels weer eens de tassen voor een trainingskamp in het verre buitenland. In het Turkse Belek, op 2519 kilometer afstand van Kerkrade, bereidde Roda zich voor op het vervolg van de competitie. Hotel en trainingsfaciliteiten waren uitstekend, het decor voor het oefenduel tegen Wigan Athletic was iets minder inspirerend. Roda won wel van de Engelsen, met 2-1.
Het speelveld in Turkije, omringd door hoge hekken. © L1 (Sem Caelen)
14.763: De gremia bij Roda willen dat ‘de regio weer achter de club moeten gaan staan’. Dat die potentie er is, werd duidelijk in de play-offs in mei. Maar liefst 14.763 toeschouwers bezochten de wedstrijd tegen Excelsior in het Parkstad Limburg Stadion. De sportieve afloop was – gezien de uitschakeling – niet naar wens, de betrokkenheid van de achterban wel. Het was één van de twee wedstrijden in Kerkrade in 2022 met méér dan tienduizend toeschouwers.
1.100.000: Roda is qua spelersbudget vooralsnog een middenmoter in de KKD, maar wil dat budget laten groeien door een slim aan- en verkoopbeleid. Dit jaar was Roda voor het eerst sinds lange tijd weer eens goed voor een serieuze transferklapper: Benjamin Bouchouari werd voor plusminus 1,1 miljoen euro verkocht aan Saint-Etienne. Het is de op-dertien-na hoogste transfervergoeding in de clubhistorie, en de meest lucratieve uitgaande transfer sinds Sanharib Malki in 2014 voor 1,5 miljoen euro vertrok. Het halen van vervangers voor Bouchouari, maar ook voor Emmers en Pflücke, bleek voor Roda een grote uitdaging. Maar dat er waarde op het veld stond en staat, is letterlijk en figuurlijk van grote waarde voor de club.