Speeldagenkalender 2023/2024: Langere winterstop keert terug

Afbeelding ter illustratie © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1
De ploegen in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie starten het seizoen 2023/2024 in het weekend van 11, 12 en 13 augustus.
De KNVB heeft woensdag de speeldagenkalender bekend gemaakt.

Gelijktijdig

Het wordt het tweede seizoen op rij dat beide competities gelijktijdig beginnen. Voorheen zat er een week verschil tussen beide competities. Dit seizoen werd ook al gelijktijdig begonnen, maar dat had te maken met het WK voetbal. Nu lijkt de KNVB die lijn dus door te trekken. Een week voor de competitiestart, op 6 augustus, is de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Ook in het seizoen 2023/2024 zijn er speelrondes van de Keuken Kampioen Divisie in interlandperiodes. De clubs hebben dan zelf de keuze of ze in actie willen komen of dat ze de wedstrijd later willen spelen.

Winterstop

Dit seizoen is de winterstop vanwege het WK voetbal relatief kort. Komend seizoen wordt de winteronderbreking weer langer. De Eredivisie ligt stil van 17 december tot en met 12 januari. In de Keuken Kampioen Divisie wordt er van 24 december tot en met 12 januari niet gevoetbald. In de Eredivisie is er één doordeweekse speelronde gepland, op 2, 3 en 4 april. De laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie is op 10 mei. Een week later, op 19 mei, is de slotronde van de Eredivisie. Aansluitend aan de laatste competitieronden starten de play-offs. De finales daarvan worden gespeeld op zondag 2 juni.

KNVB Beker

De KNVB Beker staat in het seizoen 2023/2024 voor profclubs op 31 oktober, 1 november en 2 november. Nog voor de winterstop, van 19 tot en met 21 december, vindt ook de tweede ronde plaats. De finale is op zondag 21 april.

Competitieschema

Het definitieve speelschema van de competities wordt pas in juni bekend, als ook bekend is in welke divisie de clubs spelen. Dan pas weten Fortuna Sittard, MVV Maastricht, Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo op welke data ze exact in actie moeten komen.