Fortuna en MVV gaan samenwerken in vrouwenvoetbal

Tessa Wullaert van Fortuna en Aimee Nijhuis van MVV © Orange Pictures
Fortuna Sittard en MVV overleggen met de KNVB om samen het vrouwenvoetbal in Limburg in te vullen.
Dat zeggen de Fortuna- en MVV-directeur in het Voetbaldiner op L1 Radio.

Akkoord KNVB

Fortuna Sittard houdt de eredivisieploeg en het beloftenteam, MVV gaat de opleiding van talenten verzorgen. "We hebben pas recent een akkoord gekregen van de KNVB dat dit is toegestaan", zo zegt Fortuna-directeur Ivo Pfennings. "Nu is het aan de technisch managers om opnieuw met elkaar te spreken. Zodra zij eruit zijn, krijgen wij het op ons bureau. En dan geven wij er een klap op."

Goede start

Fortuna Sittard startte begin dit seizoen met een vrouwenteam in de eredivisie en kende een fantastisch eerste half jaar. De ploeg staat derde in de eredivisie, voor ploegen als PSV en Feyenoord. Het elftal bestaat vooral uit speelsters van buiten de provincie, omdat het aantal Limburgse topvoetbalsters nog erg beperkt is. MVV begon met een talententeam, dat dit jaar van de eerste klasse opstoomde naar de hoofdklasse en het divisievoetbal. "Wij willen niet als Fortuna een vrouwenelftal hebben. Wij vinden het heel mooi om talenten te ontwikkelen", zo zegt MVV-directeur Erik Noor. "MVV helpt Fortuna in de doorstroming vanuit de jeugd. Je moet het zo zien dat MVV de onderbouw doet en Fortuna de bovenbouw".

Licentie-eis

Voetbalbond KNVB heeft als licentie-eis neergelegd dat Fortuna met ingang van komend jaar ook een talententeam moet hebben. "De KNVB ziet ook dat het heel lastig is om in Limburg twee of drie goede MO17-teams te creëren", aldus Ivo Pfennings. "Daarom hebben wij ook gezegd: MVV is er mee bezig, daar staat een organisatie. Net zoals die bij Fortuna voor de beloften en het eredivisieteam staat. De KNVB omarmt die samenwerking. Ze hebben het liefst een goed team, dan twee of drie met minder kwaliteit".

Limburgs talent

Het vrouwenvoetbal was lange tijd braakliggend terrein in Limburg, nadat Roda en VVV een decennium geleden stopten met vrouwenvoetbal. Daar willen MVV en Fortuna definitief iets aan doen. "Als je nu 13 of 14 jaar bent en je hebt talent, ging je naar Genk, naar PSV of naar Mönchengladbach. Erik Noor en ik hebben samen gezeten om te kijken of we samen die handschoen kunnen oppakken. Om iets te kunnen bieden aan jong meidentalent."

L1 Voetbaldiner

Het L1 Voetbaldiner is eerste kerstdag en nieuwjaarsdag van 16:00 uur tot 18:00 uur te beluisteren op L1 Radio.