Tom Dumoulin krijgt eigen wielerwedstrijd

Tom Dumoulin bij het affiche van zijn wedstrijd. © L1 (Maurice Jessen)
Voormalig wielrenner Tom Dumoulin krijgt zijn eigen wielerwedstrijd. De Grote Prijs Tom Dumoulin wordt op 10 juni 2023 voor het eerst gereden.
De wedstrijd voor junioren bestaat uit twee onderdelen die Dumoulin tijdens zijn loopbaan veel succes hebben gebracht.

Klimkoers en ploegentijdrit

Een zware klimmerskoers van 85 kilometer op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard en een ploegentijdrit met een lengte van bijna 20 kilometer in Buchten. De deelnemende teams, die beide onderdelen moeten rijden, bestaan uit zes renners afkomstig uit Nederland, België en Duitsland.

Sittard en Buchten

De wegwedstrijd start om 10:00 uur op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. Het park beschikt over een aantal omlopen waarop een zware klimkoers uitgezet kan worden. In het parcours kan ook een kasseiklim opgenomen worden. Na de wedstrijd krijgen de renners twee uur rust waarin zij zich verplaatsen naar Buchten voor de ploegentijdrit. De ploegentijdrit wordt verreden op het aankomstparcours van de ZLM tour, waarvan Buchten tijdens het wielerweekend aankomstplaats is.

Dumoulin adviseur

Van de klimkoers en de ploegentijdrit wordt een klassement opgemaakt. De winnaar van de Grote Prijs Dumoulin zal na afloop door de naamgever van de wedstrijd gehuldigd worden. De organisatie zal bij het uitzetten van het parcours worden bijgestaan door Tom Dumoulin.

Samenwerking

De Grote Prijs Dumoulin wordt georganiseerd door Stichting Bike Park Sittard-Geleen en Wielercomité Buchten. In eerste instantie was het de bedoeling om de Omloop van de Maasvallei voor nieuwelingen en junioren te organiseren. Deze koers werd door de organisatie van de Ronde van Limburg aan de Stichting Bike Park Sittard-Geleen overgedragen. De Ronde van Limburg gaat dit jaar om organisatorische redenen niet door.

Geen Omloop van de Maasvallei

Het organiseren van de Omloop van de Maasvallei in de omgeving van Sittard was door strenge veiligheidseisen, vergunningentraject, financiën en het aantal vrijwilligers dat nodig is voor deze wedstrijd op de openbare weg niet haalbaar voor de nieuwe organisatie. Mogelijk komt de wedstrijd komende jaren wel weer op de wielerkalender.
Voor de renners in de categorie nieuwelingen wordt een alternatieve wedstrijd georganiseerd op het Tom Dumoulin Bike Park. De datum zal in overleg met de KNWU binnenkort bekend worden gemaakt.