Roda-coryfeeën verbaasd over vertrek Streppel

Afbeelding ter illustratie © Orange Pictures
Het vertrek van Jurgen Streppel als trainer van Roda JC kwam voor Roda-coryfeeën als een volslagen verrassing. Zowel oud-trainer Huub Stevens als voormalig spits Maurice Graef zagen het nieuws niet aankomen.
"Ik wist niet wat ik las," vertelt Stevens. "Hieruit blijkt ook dat hij meer ambities heeft in het vak van technisch directeur dan dat hij nog op het veld wilde staan."

Passant

Huub Stevens, zelf succestrainer in Kerkrade tussen 1993 en 1996, vertrok ook ooit midden in het seizoen. Van Roda JC naar Schalke'04. Maar dat waren andere tijden en ging het om een ander niveau. "Als trainer ben je passant, dat weet je. Dat weet de club ook. En de clubleiding moet altijd naar de lange termijn kijken, los van de training. Daarom den ik ook dat een dubbelfunctie van trainer én technische baas niet wenselijk is."

Voetbalfuncties

Die rol speelde Jurgen Streppel nu juist bij Roda. Hij was, na het vertrek van technisch directeur Jeffrey van As, het technisch hart van de club. Voormalig spits Maurice Graef, tussen 1994 en 1996 goed voor meer dan 20 doelpunten voor Roda JC, voelt de pijn van de aparte situatie: "Ik neem aan dat dit voor de club een wijze les is om niet meer één persoon aan te stellen, voor twee cruciale voetbalfuncties. Maar dat is vaak ook een financiële kwestie. Zo eerlijk moet je zijn."

Dubbelfunctie

Het voormalige Roda-duo uit gouden tijden snijdt met de dubbelfunctie meteen de moeilijkheidsgraad van de zoektocht aan. "Als je een duidelijke technische man binnen het bestuur van de club hebt," legt Stevens uit, "dan kom je niet zo snel in zo'n situatie terecht dat je twee rollen moet gaan invullen. Wetende dat de rest van de technische staf blijft zitten, moet je naar een trainer zoeken die daarbij past én die verder kan met het beleid dat je met elkaar hebt afgesproken. Als het een onervaren trainer wordt, kan dat alleen met zeer ervaren assistenten. Die ervaring heb je dan hard nodig, want voor de toekomstige trainer geldt maar één ding: presteren."

Kapitein

"Ik was erg gecharmeerd van hem als trainer", vertelt Maurice Graef. "Hij was aan het bouwen, weliswaar met vallen en opstaan. Maar het gebeurde wel met een idee. En nu verlaat de kapitein het schip, laat zijn crew achter. En moet de nieuwe man gaan werken met de mensen die achterblijven."

Opvolger

En wie er dan instapt als trainer? Zowel Stevens als Graef hebben op dit moment geen idee. "Het ligt vooral ook aan de mogelijkheden die de club wel of niet heeft. Zo reëel moet je zijn. Ik zou in elk geval opteren voor een trainer met ervaring."
Huub Stevens is in elk geval géé'n optie: "Hahaha, nee, hou op. Die tijd heb ik gehad. Ik ben gestopt. Echt waar."