Jurgen Streppel vertrekt bij Roda JC: 'Keuze op gevoel'

Jurgen Streppel als hoofdtrainer van Roda JC. © Orange Pictures
Roda JC kan op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer én technisch eindverantwoordelijke. Jurgen Streppel verruilt de Kerkraadse club voor Helmond Sport.
De Brabantse club – waar Streppel zestien jaar van zijn voetballeven doorbracht – betaalt een afkoopsom om hem bij Roda weg te plukken. Streppel heeft nog niet bij Helmond Sport getekend. "We zijn wel mondeling akkoord", aldus Streppel, die in zijn woonplaats Helmond technisch directeur wordt.

Play-offs

Streppel was sinds de zomer van 2020 hoofdtrainer van Roda. In de vorige twee seizoenen leidde hij de Koempelclub met voornamelijk attractief voetbal naar de play-offs om promotie naar de Eredivisie, maar in beide gevallen werd Roda door de uiteindelijke promovendus uitgeschakeld: in 2021 was NEC in de halve finale te sterk, in 2020 strandde Roda in de eerste ronde in een tweeluik tegen Excelsior.

'Keuze op gevoel'

"Ik voelde bij Roda ontzettend veel vertrouwen, uit alle geledingen", zegt Streppel. "En ik heb er lang over moeten nadenken of ik de club zou verlaten. Uiteindelijk maak je de keuze vooral op gevoel. En bij Helmond Sport liggen ook mogelijkheden, zo eerlijk moet je zijn." Helmond Sport staat weliswaar achttiende in de Keuken Kampioen Divisie, maar de ambities zijn - net als bij Roda JC - groot.

Kritiek

Roda bivakkeert momenteel op een ietwat teleurstellende negende plaats in de KKD. Een deel van de Roda-achterban uitte zich de afgelopen weken op kritische wijze over met name Streppel. Dat hij nu vertrekt, heeft daar echter niets mee te maken, benadrukt algemeen directeur Jordens Peters. "We waren nog lang niet op elkaar uitgekeken."
"Jurgen is ontzettend belangrijk geweest voor Roda, bijvoorbeeld als het gaat om de manier van spelen, het feit dat er transferwaarde op het veld staat, en dat er stappen omhoog zijn gezet", zegt Peters. "Je merkt dat de regio er weer achter is gaan staan. We zijn als club nog lang niet klaar, want we hebben een Eredivisie-ambitie. Ik vind het jammer dat we de weg zonder Jurgen vervolgen, maar onze ambities blijven onveranderd."

Op de bank

Vrijdag zit Streppel 'gewoon' als eindverantwoordelijke op de bank bij Roda's laatste duel voor de jaarwisseling, in eigen stadion tegen PEC Zwolle. De rest van Roda’s technische staf, bestaande uit Remond Strijbosch, Edwin Linssen, Roel Brouwers en Rein van Duijnhoven, blijft ook na dat duel intact.

Scenario's

Wie voorlopig het takenpakket van Streppel bij Roda op zich gaat nemen, is nog niet duidelijk. En wat betreft de invulling van de vacatures – zowel die van hoofdtrainer als die van technisch manager - liggen volgens Peters 'meerdere scenario's open'. "We laten alles de revue passeren en gaan kijken wat op dit moment het meest passend is voor Roda JC." De directeur geeft aan dat er nog geen gesprekken met kandidaten zijn gevoerd.