Het tijdperk-Streppel bij Roda: progressie zonder ontknoping

Jurgen Streppel langs de lijn als coach van Roda JC Kerkrade. © Orange Pictures
Onder Jurgen Streppel werd het voetbal van Roda JC de afgelopen jaren het aanzien weer waard. De ook door de coach zo vurig gewenste climax kwam er desondanks niet.
Donderdag werd bekend dat de trainer en tevens technisch beleidsbepaler de deur van het Parkstad Limburg Stadion achter zich dichttrekt om weer bij ‘zijn’ Helmond Sport aan de slag te gaan. Onder Streppel zette Roda meerdere, cruciale stappen in de goede richting, al kwam het gedroomde scenario van promotie naar de Eredivisie zelden in beeld.

Geen top

Dat promotie voor Roda tot dusver geen reëel doel is gebleken, is niet op de trainer af te schuiven. Het ontbrak en ontbreekt de Kerkraadse club aan middelen om op basis van beleid structureel in de absolute top van de Keuken Kampioen Divisie te spelen. Die doelstelling had de Phoenix Groep – Roda’s eigenaren – ruim tweeënhalf jaar geleden wel aan het huidige seizoen gekoppeld, maar al snel werd duidelijk dat het de club aan financiële armslag ontbrak om die stap echt te zetten.

Kleur op de wangen

Sportief werden er wel stappen gezet. Onder leiding van Streppel en de man die Streppel aanstelde, Jeffrey van As, klom Roda uit een diep dal. Na een seizoen met slecht voetbal, allerlei tumult en een belabberde zeventiende eindklassering moest die tandem ervoor zorgen dat Roda weer kleur op de wangen kreeg. Dat lukte: Roda plaatste zich in de afgelopen twee seizoenen voor de play-offs om promotie, al kon het daarin in de beslissende fase geen potten breken.
Jurgen Streppel in gesprek met Patrick Pflücke, tijdens het uiteindelijk verloren playoff-duel tegen Excelsior in mei 2022. © Orange Pictures

Herkenbaar en aanvallend

Streppel toonde zich stoïcijns: ongeacht de tegenstander en welke spelers beschikbaar waren, speelde Roda herkenbaar, aanvallend voetbal. Dat maakte van Roda ook weer interessant voor spelers die in voorgaande seizoenen er niet over peinsden om naar Kerkrade te komen. Onder meer dat imago, en het netwerk van Streppel en Van As, leidden ertoe dat spelers met potentieel bij Roda tekenden.

Uitbreiden

In het geval van Thijmen Goppel, Xian Emmers en Benjamin Bouchouari werden die spelers ook voor lucratieve bedragen doorverkocht. Dat met Dylan Vente en Bryan Limbombe op termijn hetzelfde gaat gebeuren, lijkt een zekerheid. Op (middel)lange termijn moet Roda met die inkomsten het spelersbudget kunnen uitbreiden en structureel sterker worden. Maar als dat stadium bereikt wordt, is Jurgen Streppel geen werknemer van Roda JC meer.

Spil

Roda’s sportieve progressie is een gevolg van visie op dat gebied. Met het vertrek van Streppel verdwijnt nu wel een brok sportieve en technische expertise die niet ‘even’ intern opgelost kan worden. Streppel werd door de gremia binnen Roda tot dé spil in het sportieve korte- en langetermijnbeleid gemaakt. Dat hij nu, een jaar nadat hij zijn contract tot medio 2024 verlengde, vertrekt zadelt Roda en dan met name algemeen directeur Jordens Peters met een enorme uitdaging op.
Van links naar rechts Joop Janssen, Jordens Peters en Jurgen Streppel, tijdens de persconferentie in oktober 2021. © L1 (Jelle Kleinen)

Stagnatie

Er zijn kritische kanttekeningen te plaatsen. Onder Streppel vertoonde Roda dit seizoen tekenen van stagnatie. Dat is deels te verklaren door het vertrek van belangrijke spelers, maar het spelpeil zakte in (gedeeltes van) wedstrijden tegen ploegen als TOP Oss en Telstar tot een zeer bedenkelijk niveau. Daar kreeg ook Streppel, sportief eindverantwoordelijke, bij vlagen hoofdpijn van.

Discutabel

Dat Streppel ermee instemde om ook leiding te geven aan het technisch kader, waarin hij met onder meer Toine van Mierlo en technische stafleden samenwerkte, is achteraf ook geen onverdeeld succes gebleken. Technisch manager Jeffrey van As moest het veld ruimen en daar leek Streppel onder de streep niet heel rouwig om te zijn. Daar is veel van te vinden, maar onder de streep blijft het discutabel dat een club met – op termijn – Eredivisie-ambities een technisch manager naast een een trainer overbodig vindt totdat de Eredivisie bereikt is. Of Roda er beter van is geworden, is te betwijfelen.

Status

Het tekent tegelijkertijd de huidige status van Roda; een status die door de buitenwacht nog wel eens overschat lijkt te worden. Nummer achttien van de KKD Helmond Sport kwam met een verhaal op de proppen dat Streppel over de streep trok om zijn project bij Roda te laten varen. Los van het feit dat Streppel nooit verhuld heeft ooit bij ‘zijn’ Helmond terug te willen keren, is dat voor Roda – en misschien nog wel meer voor de achterban - een pijnlijke constatering.