Watersley gaat Limburgse sporttalenten begeleiden

Lieke Derks wint brons op WK judo © Graatje Weber
Een nieuwe coöperatie in Watersley gaat vanaf 1 januari de Limburgse sporttalenten begeleiden.
De Sittardse Coöperatie Limburg Sport won de aanbesteding die de Provincie Limburg uitschreef.

Einde subsidieregeling

De Provincie Limburg heeft de afgelopen decennia subsidie uitgetrokken voor het opleiden van talenten. Zo werden jonge sporters als Maartje Paumen, Tom Dumoulin, Demi Schuurs of Juul Franssen in de eerste jaren van hun carrière begeleid door Topsport Limburg. In 2019 werden de taken topsport en talentontwikkeling ondergebracht bij het Huis voor de Sport. De subsidierelatie van de Provincie met dat Huis voor de Sport eindigt dit jaar.

Onderscheid projecten

Het voormalig klooster Watersley in de gemeente Sittard-Geleen wordt de nieuwe locatie van de organisatie voor het begeleiden van Limburgse topsporters en talenten. Het complex wordt nu vooral in verband gebracht met het wielerproject, maar voorman Joop Petit wil nadrukkelijk een onderscheid maken tussen de twee projecten. "Wij zijn als Watersley Sports & Talentpark een particuliere organisatie. Daarom hebben we voor dit project een nieuwe coöperatie gesticht."

Meer betrokkenheid

Petit wil daarnaast met een nieuwe organisatiestructuur de betrokkenheid van sporters, coaches en accommodaties verbeteren. "Wij willen meer Limburgse topsporters, dat hebben we ook heel nadrukkelijk als doel gesteld. We denken dat er meer kansen komen als we de infrastructuur rond het sporten verbeteren. Die is op dit moment heel verbrokkeld. Nu kunnen de partijen lid worden van de coöperatie. Dan is er meteen commitment van twee kanten. Die heb ik nu nog wel eens gemist."

Internationale sporters

Het wielerproject in Watersley richt zich bovendien nadrukkelijk op buitenlandse sporters. Deze groep van buitenlandse talenten wil Petit ook introduceren bij de nieuwe organisatie om de prestaties naar een hoger niveau te tillen. "We hebben in het wielrennen gezien dat die internationale sporters elkaar beter maken. Dat willen we hier ook."

Fusies

De nieuwe organisatie houdt zich alleen bezig met topsport en talentontwikkeling. Die taken verdwijnen bij het huidige Huis voor de Sport. Hoewel de subsidierelatie met de Provincie Limburg eindigt, blijft het Huis voor de sport actief op het gebied van samenwerking, fusies en verduurzaming van sportverenigingen. Daarvoor is het Huis voor de Sport in de toekomst vooral afhankelijk van opdrachten van Limburgse gemeenten. De samenwerkingen met NOC*NSF en Rabobank Club Support Programma blijven overeind.