Niet alleen koploper, maar ook beperkingen zitten Roda dwars

Terrence Douglas (Roda JC) in duel met Nicolai Laursen (Heracles Almelo). © Orange Pictures
Met een geslaagd trainingskamp in de benen verscheen Roda JC zondag vol goede moed bij de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Toch werden de Kerkradenaren tijdens de krachtmeting met de koploper nog eens met de neus op de feiten gedrukt.
De krachtsverhoudingen en de 1-3 nederlaag kwamen niet geheel onverwacht, gezien de ranglijst en het budgetverschil tussen de clubs. Desalniettemin vond Roda-verdediger Terrence Douglas dat verliezen van Heracles niet had gehoeven.

Budget

Het budget waarmee de clubs het moeten stellen, kan een belangrijke factor zijn. Waar het spelersbudget van Roda JC de 2 miljoen euro niet eens haalt, kan Heracles terugvallen op een spelersbudget van boven de 3 miljoen euro. Het verschil zit 'm in de absolute top van de KKD en de middenmoot. Dat betekent dat Heracles competitiebreed het tweede budget heeft, terwijl Roda het moet stellen met een bedrag dat bij de tiende positie past. Hoewel cijfers en lijstjes niet allesbepalend zijn.

Terugkerende problemen

Tegelijkertijd heeft Roda te maken met terugkerende problemen, die zondag weer de kop op staken: persoonlijke fouten in de verdediging, weinig bewezen topscoorders en een brede reservebank. Deze is weliswaar wel niet zo breed als bij Heracles Almelo. Ook steekt het budget weer de kop op. Ondanks dat Roda met een creatief selectiebeleid regelmatig het budgetverschil (deels) weet te verbloemen, zijn de genoemde tekortkomingen ook een gevolg van de beperkte mogelijkheden door geld.

Teleurstelling groot

Roda staat met 24 punten uit 16 duels weliswaar ook negende op de KKD-ranglijst - in lijn dus met het spelersbudget - maar heeft veel punten onnodig verspeeld tegen zwakkere tegenstanders. Daarbovenop komt nog eens druk; dit seizoen zou volgens Roda-eigenaren het seizoen zijn waarin Roda strijdt om de eerste twee posities. De teleurstelling is bij (een deel van) de achterban dus groot.

Ruimte

Vrijdag wacht Roda een nieuwe clash, tegen PEC Zwolle. Een tegenstander van een soortgelijk kaliber als Heracles Almelo, die graag aanvalt. Wellicht is de kans daar om in dat duel het tij te keren en ruimte te krijgen. Het duel tegen Heracles bewees namelijk dat ruimte een vereiste is om punten te kunnen pakken. Al zullen de Kerkradenaren een topdag moeten hebben om de Zwollenaren af te kunnen troeven.