VVV en MVV willen in derby negatieve statistiek beëindigen

Daan Huisman (links van VVV-Venlo) en Ruben van Bommel (MVV Maastricht) © Orange Pictures/Beeldbewerking: L1
Na een WK-stop van drie weken gaat de Keuken Kampioen Divisie zondag verder met een Limburgse derby. VVV-Venlo en MVV Maastricht kruisen de degens in De Koel in Venlo.
Beide clubs willen een einde maken aan een negatieve reeks. VVV wil na ruim drie maanden weer eens thuis winnen, terwijl MVV een einde hoopt te maken aan een reeks verliespartijen in De Koel.

Topduel

Op basis van de ranglijst is de wedstrijd tussen VVV en MVV een van de topduels in de 16e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie. MVV is tot nu toe de verrassing van het seizoen en staat op een derde plaats met 33 punten, op korte achterstand van Heracles Almelo en PEC Zwolle. De Maastrichtenaren wonnen acht van hun laatste tien competitiewedstrijden. De ploeg van Maurice Verberne heeft het buitenshuis wel lastiger dan in de eigen Geusselt. De drie nederlagen van MVV dit seizoen waren allemaal in uitwedstrijden.
Bekijk het interview met MVV-trainer Maurice Verberne in aanloop naar de derby:

Thuiswedstrijden

VVV-Venlo staat op de zesde plaats en heeft acht punten achterstand op MVV. Ook de Venlonaren zitten in een positieve reeks. In de laatste vijf wedstrijden verloor het slechts één keer. Waar MVV het lastig heeft in uitwedstrijden, haalt VVV juist weer minder punten in thuisduels. De ploeg van Rick Kruys won pas twee keer in eigen huis. De laatste thuiszege was op 2 september tegen Jong FC Utrecht (2-1).
Bekijk het hele interview met VVV-trainer Rick Kruys over de derby tegen MVV:

Tweede periode

Voor beide ploegen is het duel van zondag belangrijk. MVV wil blijven aanhaken bij de top van de ranglijst, terwijl VVV graag comfortabeler op een play-offplek wil staan. Het gat met de achtervolgers is namelijk klein. MVV zal wellicht ook naar een andere stand kijken, namelijk die van de tweede periode. De Maastrichtenaren staan daarin gedeeld tweede op twee punten van PEC Zwolle. De tweede periode duurt, inclusief het duel van zondag, nog drie wedstrijden.

2006

De laatste jaren is VVV in eigen huis altijd te sterk voor MVV. De laatste zes ontmoetingen in De Koel werden gewonnen door de Venlonaren. Vorig jaar kregen beide ploegen meerdere grote kansen, maar was het VVV dat door doelpunten van Tristan Dekker en Carl Johansson met 2-0 won. De laatste Maastrichtse zege dateert van 15 februari 2006. MVV won met 3-1 door doelpunten van Harrie Gommans, Mark Luypers en Drazen Brncic. Willem Janssen, de huidige technisch manager van VVV, maakte de enige Venlose treffer.

Open duel

De derby van zondag wordt waarschijnlijk een open duel waarin het spel op en neer zal gaan. VVV zal, aangemoedigd door het publiek, de aanval zoeken, terwijl MVV wat meer op de counter zal loeren en op die manier zal proberen VVV pijn te doen. VVV rekent natuurlijk op Maastrichtenaar en oud-MVV’er Sven Braken. Hij scoorde dit seizoen al negen keer in de Keuken Kampioen Divisie.
Sven Braken (links, VVV-Venlo) en Matteo Waem (MVV Maastricht)

Fit

Beide trainers kunnen over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Bij MVV zijn Orhan Dzepar en Clint Essers fit genoeg om aan te sluiten bij de selectie. Bij VVV is Tristan Dekker klaar voor het duel. De verdediger werd drie weken geleden nog geopereerd aan zijn been, maar zal waarschijnlijk starten. MVV-trainer Verberne moet een noodgedwongen wijziging doorvoeren. Koen Kostons, die al betrokken was bij twaalf Maastrichtse doelpunten, kreeg tegen Almere City zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is geschorst. Verberne zal waarschijnlijk een keuze maken tussen Mart Remans en Dailon Livramento als zijn vervanger.

Live

De derby tussen VVV-Venlo en MVV Maastricht is zondag om 14:30 uur live te volgen op L1 Radio. De uitzending begint om 14:00 uur. Daarnaast is alles over het duel te volgen in een liveblog op 1Limburg.