Roda-rellen: stadion en 30 hooligans aangepakt

Gesneuvelde ramen nadat een VVV-bus was bekogeld door Roda-hooligans © Ooggetuige
Met maatregelen in het Parkstad Limburg Stadion en de aanpak van dertig relschoppers hoopt de gemeente Kerkrade het aantal ongeregeldheden rond thuiswedstrijden van Roda JC fors terug te dringen.
Zondag 11 december eindigt na twee maanden het verbod voor bezoekende clubs om supporters mee te nemen naar het stadion. Dat werd midden oktober ingevoerd na een reeks incidenten waarbij een deel van de Roda-aanhang betrokken was.

Relschoppers

De afgelopen tijd hebben politie en justitie ruim dertig relschoppers geïdentificeerd, die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld en extreme agressie rond Roda-wedstrijden. Een aantal heeft inmiddels stadion- of omgevingsverbod gekregen. Bij anderen bleef het bij een formele waarschuwing, jonge hooligans kregen een stevig gesprek met de politie in het bijzijn van hun ouders.

Hekken en camera's

De gemeente Kerkrade is de tussentijd begonnen met het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen in en rond het stadion. Zo zijn er meer bewakingscamera's opgehangen en worden oude camera's vervangen. Op die manier moeten relschoppers beter geïdentificeerd kunnen worden. Ook wordt de verlichting rond het stadion verbeterd, worden de toegangspoorten aangepast en komen er mobiele hekken om de supportersstromen uit elkaar te kunnen houden.