Formule 1 plant sprint op Red Bull Ring en Spa-Francorchamps

Max Verstappen raast langs oranje tribunes tijdens de GP van België in 2022. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen rijdt in 2023 sprintraces op circuits waar doorgaans veel van zijn aanhangers op afkomen.
De Formule 1 maakte woensdag bekend waar de zogeheten F1 Sprints aankomend seizoen verreden worden. De Red Bull Ring in Oostenrijk (1 juli) en Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen (29 juli) staan in het rijtje.

Zes sprints

In totaal zijn er in 2023 zes sprints, drie meer dan in het afgelopen seizoen. Naast de Red Bull Ring en Spa-Francorchamps gaat het om de raceweekenden in Azerbeidzjan (29 april), Qatar (7 oktober), de Verenigde Staten (21 oktober) en Brazilië (4 november).

Format

Daarmee kiest de F1 naar eigen zeggen voor circuits die 'bij het format passen': circuits die bekendstaan om hoge topsnelheden en de meerdere mogelijkheden die er zijn om in te halen. Vorig seizoen vonden de sprintraces plaats in Italië, Oostenrijk en Brazilië. Verstappen won de eerste twee sprints van het seizoen.

WK-punten

Sprintraces zijn sinds twee jaar onderdeel van de Formule 1. Die wedstrijden worden over één derde van de normale raceafstand verreden en vervangen op zaterdag de traditionele kwalificatiesessie. De uitslag van de sprintrace vormt namelijk ook de startopstelling voor de grand prix op zondag. Daarnaast verdient de top acht in een sprintrace WK-punten: acht voor de winnaar, één punt voor de nummer acht.