Fortuna: 'Op goede weg maar handhaving blijft doelstelling'

Fortuna-trainer Julio Velázquez en Oguzhan Özyakup langs de lijn. © Orange Pictures
Ook tijdens het trainingskamp in Turkije ziet Fortuna Sittard-coach Julio Velázquez nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering bij zijn ploeg.
Maar, en dat is volgens de coach het belangrijkst: Fortuna is op de goede weg. Desondanks wil de Spanjaard niet aan de doelstelling voor dit seizoen tornen.

UIt het moeras

Bescheidenheid siert de mens en ook de trainer van Fortuna. Want ondanks de nodige scepsis bij zijn entree, heeft Velázquez de aanvankelijke hekkensluiter Fortuna in ieder geval voorlopig uit het moeras getrokken. Dat was gezien de krachtenvelden binnen de club en spelersgroep bepaald geen vanzelfsprekendheid. Maar Velázquez heeft het aardig op de rit gekregen en staat met Fortuna op een twaalfde plaats.

Persoonlijkheden

Fortuna is duidelijk sterker dan het was in het begin van het seizoen, maar om te bepalen hoe stabiel de formatie is, dat kunnen alleen de aankomende maanden uitwijzen. Dat weet ook Velázquez. "Maar ik heb een fantastische groep met goede persoonlijkheden. Daar kan ik niets slechts over zeggen", zegt hij in gesprek met L1.

Eerder dan vorig seizoen

Misschien herinnert een stemmetje in het achterhoofd van een aantal Fortunezen nog aan 15 mei van dit kalenderjaar. En als dat stemmetje het niet doet, dan doet Velázquez het wel. Fortuna redde toen uit bij N.E.C. op de allerlaatste speeldag het vege lijf door in een adembenemend duel met 0-1 te winnen. Degradatie werd op het allerlaatste moment afgewend. "En degradatie voorkomen blijft ook nu het doel. Maar het is wel mijn doel om degradatie dit seizoen eerder af te wenden."

Serie

Wedstrijden winnen helpt natuurlijk, maar voor Fortuna is het vooral zaak om een wekenlange resultatendip te vermijden. Dat kan in januari best lastig worden, met na Go Ahead-thuis een serie met duels tegen PSV, AZ, Heerenveen en het SC Cambuur van ex-coach Sjors Ultee. De voorsprong op een nacompetitieplek bedraagt vier punten, de marge ten opzichte van rechtstreekse degradatie zeven punten.

Versterking

Velázquez sluit niet uit dat Fortuna over een tijdje niet alleen qua spelniveau, maar ook qua prestatie-doelstelling de lat hoger gaat leggen. Wil Fortuna verder naar boven kijken, dan zouden gerichte versterkingen het juiste zetje in die richting kunnen zijn. Een rechter centrale verdediger én een versterking voor de rol rondom de spits, daar mikt Fortuna op.

Van dag tot dag

Die laatste plek lijkt van doorslaggevend belang: gezien de vraagtekens rondom de toekomst van Mats Seuntjens én de wens om een aan vedette Burak Yilmaz complementaire speler binnen te halen, kunnen de ontwikkelingen in de transferwindow Fortuna's perspectieven maken of juist breken. Het verandert de benadering van Velázquez in ieder geval niet. "We moeten het in het leven, en in het voetbal in het bijzonder, van dag tot dag bekijken."