Streppel wil emotioneler Roda zien in 'raar' KKD-tweeluik

Roda JC-coach Jurgen Streppel. © Orange Pictures
Roda JC Kerkrade zette vrijdag een punt achter haar trainingskamp in Turkije. Zonder zijn spelersgroep daar volstrekt nieuwe principes bij te brengen, kon coach Jurgen Streppel tijdens de trainingen in Belek wel een aantal accenten benadrukken.
Zo ging het onder meer over emotie; Streppel zou zijn spelers graag iets fanatieker en expressiever met elkaar zien omgaan, zowel corrigerend als stimulerend. Al is die opdracht niet volstrekt nieuw voor zijn spelers. "Maar op een trainingskamp heb je wel wat meer tijd en rust om dingen te trainen en bespreekbaar te maken", legt de coach uit.

Collectief

Het gevoel dat het Roda-kamp aan de Turkse week heeft overgehouden, is overwegend positief. De omstandigheden waren wat betreft faciliteiten en klimaat simpelweg goed. In de relatieve luwte werd er op het veld tactisch getraind, buiten het veld aan teambuilding gedaan, en zowel binnen als buiten het veld een sterker collectief gesmeed.

In dienst van

Dat Roda het zich niet kan permitteren om níét als collectief te opereren, werd in de meest recente competitieduels duidelijk. Ploegen met beduidend minder kwaliteit op het veld gaven Roda het nakijken en dat was enerzijds te wijten aan geblesseerde kernspelers bij de Kerkradenaren, maar anderzijds ook aan een gebrek aan speldiscipline. Roda heeft spelers met individuele kwaliteiten, maar die moeten wel in dienst van het team ingezet worden.

Niveau

Roda dook de WK-break in met een broodnodige overwinning op ADO Den Haag op zak. Een positief resultaat dat echter geen positief vervolg kreeg op de eerste twee dagen van het trainingskamp. "Ik vond het toen een matig niveau", aldus Streppel, die dat deels te verklaren vond maar van excuses wil wegblijven. "Maar de rest van de week was het niveau prima, met veel beleving en inzet. Maar ook met kwalitatief goed voetbal."

Topper-tweeluik

Dat goed voetbal zal Roda zeker moeten laten zien in de enige twee resterende duels van dit kalenderjaar: op 11 december thuis tegen koploper Heracles, en vijf dagen later opnieuw in eigen stadion tegen nummer twee PEC Zwolle. Dat Roda momenteel middenin een break van drie weken zit en na het genoemde tweeluik wederom een winterstop met twee vrije weekenden heeft, vindt Streppel niets. "Dat slaat eigenlijk helemaal nergens op."

Tegenstander

Roda JC was en is niet de enige tegenstander van dat schema. Naar verluidt was een meerderheid van de clubs in de Keuken Kampioen Divisie vóór een winterstop die gelijk zou staan aan die van de Eredivisie. Op het hoogste niveau wordt er namelijk niet meer tussentijds gevoetbald en gaat de competitie pas na de jaarwisseling verder. Vooral uitzendgerechtigde ESPN en daarmee ook voetbalbond KNVB hadden echter een belang bij KKD-voetbal medio december.

Verrassen

Hoe dan ook, in het tweeluik tegen Heracles en Zwolle kan duidelijk worden waar het plafond van Roda ligt. De 2-1 oefenzege op Championship-formatie Wigan Athletic geeft de burger moed en Roda heeft vaker aangetoond de topploegen partij te kunnen bieden. Dat laat onverlet dat nul punten op voorhand realistischer zijn dan zes punten. Aan de geel-zwarten de taak om, al dan niet met een emotionele impuls, te verrassen.