'Kolo Kolo' en 'Kick and Rush': dit wacht Roda tegen Wigan

Kolo Touré. © ANP
Een oefenduel is een traditioneel onderdeel van een trainingskamp. Roda JC valt daarin niet uit de toon: donderdag is het Engelse Wigan Athletic in het Turkse Belek de tegenstander in een vriendschappelijk duel.
Coach Jurgen Streppel is blij dat zijn ploeg een serieuze krachtmeting te wachten staat. Woensdag blikte hij in gesprek met L1 al even vooruit op de wedstrijd.

Cultuurclash

Normaliter wordt er niet zo snel vooruitgeblikt op een vriendschappelijke wedstrijd, maar de ontmoeting tussen Roda en Wigan heeft wel wat interessante elementen. Om te beginnen komt het niet zo vaak voor dat een Keuken Kampioen Divisie-ploeg het tegen een Engelse tegenstander, ditmaal de nummer 22 van het tweede niveau, opneemt. Een clash van voetbalculturen dient zich aan: Streppel wil - en dat lukt de laatste maanden niet altijd - met Roda verzorgd, attractief en gewaagd aanvallend voetbal spelen, en rekent op een tegenstander die het tegenovergestelde gaat doen.

Allergie

De coach verwacht dus dat Wigan kiest voor 'kick and rush', een voetbaltactiek die je met een beetje fantasie tot het immaterieel Brits erfgoed mag rekenen. Het is min of meer de oudste tactiek die het voetbal rijk is: van achteruit een lange bal richting de vijandelijke helft schieten, zonder dat daar verzorgd voetbal aan te pas komt, en wanneer het lukt om de bal in het zestienmetergebied van de tegenstander onder controle te krijgen, kan daar zomaar een kans uit voortkomen. Nederlandse trainers zijn over het algemeen vrij allergisch voor die opvatting.

Vorm

Zonder de illusie te willen wekken dat de wedstrijdbeelden van Wigan ook Limburg bereiken, is op basis van de uitslagen duidelijk dat die ploeg niet in een al te beste vorm steekt. De Britten verloren negen van hun laatste elf competitieduels - al werden juist de laatste twee niet verloren - en zijn afgezakt tot de 22ste positie in de competitie. Ook Roda worstelde met de vorm en de resultaten in de afgelopen maanden, en staat inmiddels achtste in de Keuken Kampioen Divisie. Waar de positie van Streppel absoluut niet ter discussie staat, verre van dat zelfs, gaat die vlieger bij het net als Roda in Turkije bivakkerend Wigan niet op.

Kolo Kolo

De clubleiding van Wigan besloot namelijk dinsdag - tijdens het trainingskamp dus - om hoofdtrainer James Beattie op de (Turkse) straat te zetten. Het komt niet vaak voor dat een club met een andere coach van het trainingskamp terugkeert dan dat het mee in het vliegtuig stapte, maar Wigan doet het dus wel. En de nieuwe coach, die direct wordt ingevlogen, is een bekende: Kolo Touré. En wie hem zich niet herinnert van zijn carrière als speler met landstitels bij Arsenal en Manchester City en 118 interlands voor Ivoorkust, kent de naam wel van deze voetbal- en feesthit:

Samenvatting

Genoeg reden dus om donderdag om 13:30 uur Nederlandse tijd met interesse de wedstrijd Roda JC - Wigan Athletic te gaan volgen, al wordt het duel nergens live uitgezonden. L1 zendt donderdagnamiddag op haar kanalen wel een samenvatting van de wedstrijd uit. Die duurt overigens niet de gebruikelijke 90 minuten: om ook reservespelers speelminuten te geven, wordt er viermaal 30 minuten gespeeld.