'Heerlenaar bewees dat verandering mogelijk is in voetbal'

Het 974 stadion in Doha, speciaal gebouwd voor het WK. Bij de bouw is gebruik gemaakt van 974 containers. © Orange Pictures
Het WK voetbal in Qatar is veelbesproken. Het gaat dit toernooi niet alleen over voetbal, maar ook over de situatie in het gastland.
Bij de bouw van de WK-stadions vielen namelijk duizenden doden, zo onderzocht The Guardian. De afgelopen weken is er ook veel discussie over de One Love-aanvoerdersband. De band, die staat voor inclusiviteit, mocht uiteindelijk niet worden gedragen door de aanvoerders van de diverse landen. Zouden ze het wel doen, hing de aanvoerders een gele kaart boven het hoofd. De situatie rondom het WK in Qatar roept de discussie op of Nederland met een aantal andere landen niet uit de Wereldvoetbalbond FIFA moet stappen of een eigen toernooi moet beginnen.

Heerlen

In het L1-programma Tafel Voetbal werd de situatie in Qatar besproken. Voetbalromanticus en schrijver Roberto Pennino uit Heerlen denkt dat het opstarten van een eigen toernooi zeker een optie kan zijn. Hij verwees daarbij naar stadsgenoot Gied Joosten die ervoor zorgde dat het Nederlandse voetballandschap definitief veranderde:

Nederlands elftal

In Tafel Voetbal ging het uiteraard ook over de prestaties en het spel van het Nederlands elftal. Oranje staat na twee wedstrijden bovenaan in de poule met vier punten. Wat overheerst is echter de kritiek op het spel van Oranje. Analisten Ivar Hoekstra en Roberto Pennino lieten in Tafel Voetbal hun licht schijnen op het team van bondscoach Louis van Gaal en blikten vooruit op het laatste groepsduel tegen Qatar: