Twaalf Limburgse handballers in voorlopige WK-selectie

Oranjedoelman Thijs van Leeuwen schreeuwt het uit na een goede redding © Orange Pictures
Bondscoach Staffan Olssen heeft twaalf Limburgse handballers opgenomen in zijn voorlopige WK-selectie.
In totaliteit heeft de Zweedse bondscoach 35 namen naar de internationale handbalbond opgestuurd. Alleen deze 35 spelers zijn speelgerechtigd voor het wereldkampioenschap in januari 2023.

Steins en Smits vedettes van Oranje

Luc Steins (Paris Saint Germain) en Kay Smits (SC Magdeburg) zijn de Limburgse toppers in de selectie. Daarnaast staan ook Mark van den Beucken (KRS Tophandball), Tim Claessens (Achilles Boscholt), Evert Kooijman (Volendam), Jorn Smits (Lemvig Thyboron Handbold) en Ivar Stavast (HC Elbflorenz Dresden) op de lijst.

Lions hofleverancier

Regerend BENE-League kampioen Lions uit Sittard is met vijf spelers hofleverancier van de voorlopige WK selectie. Naast de Limburgers Jasper Adams, Martijn Kleijkers, Ids Eussen en Rob Schmeits is ook hun uit Leeuwarden afkomstige ploeggenoot Luca van Straten op de lijst gezet.

Thijs van Leeuwen

Doelman Thijs van Leeuwen is door de handbalbond ook op de lijst geplaatst. Tijdens het Europees kampioenschap eerder dit jaar werd de doelman van het Belgische Sporting Pelt tijdens het toernooi nog opgeroepen om af te reizen naar Hongarije. Door een uitbraak van corona beschikte de Nederlandse ploeg niet meer over voldoende doelverdedigers. Van Leeuwen groeide vervolgens uit tot één van de uitblinkers van Oranje.
De Nederlandse handballers nemen het in Polen op tegen Noorwegen, Noord-Macedonië en Argentinië. De Nederlandse ploeg speelt alle groepswedstrijden in Krakow. Het WK wordt van 12 tot en met 29 januari 2023 georganiseerd in Polen en Zweden.