'Watersley scherprechter van NK Wielrennen in 2023'

Sittard-Geleen organiseert NK Wielrennen in 2023 © George Deswijzen
Het NK wielrennen keert komend jaar terug naar Limburg. Sittard-Geleen krijgt de organisatie, maar wáár gereden wordt is nog niet duidelijk. Watersley Sports & Talentpark in Sittard-Geleen zal een belangrijke rol gaan spelen, melden bronnen aan L1.
Hoe het exacte parcours zal uitzien is nog niet duidelijk. Dat alles heeft ook te maken met de infrastructuur rondom het gebied bij De Windraak. Het Tom Dumoulin Bikepark bij de Sportzone wordt in elk geval zeker niet meegenomen in de plannen voor het NK.

Finishlijn

Wat wel al zeker is, is dat bovenop Watersley na enkele doorkomsten ook de finishlijn wordt getrokken. Dat vertelde eigenaar Joop Petit van Watersley Sports & Talentpark donderdag in L1mburg Centraal.

Parcours

Het parcours krijgt een aanloop door Zuid-Limburg, waarna de finale wordt gereden op een lokaal circuit in Sittard-Geleen. Volgens goed ingevoerde bronnen moet de beklimming van Watersley de scherprechter worden én voor variatie met hoogteverschillen in het parcours zorgen.

Juni

Bij de mannen en vrouwen verschijnen de profs aan de start en dat gaat dan gebeuren van 23 tot en met 25 juni 2023. Ook de beloften mannen en eliterenners zonder contract bij zowel mannen als vrouwen rijden dan in Limburg.

Ervaring

Watersley is geen onbekende locatie in het wielrennen. Afgelopen najaar meldden de vrouwen zich hier tijdens de Simac Ladies Tour. In het verleden werd op deze plek ook het Nederlands kampioenschap mountainbike georganiseerd. Daarnaast heeft zowel Team Jumbo-Visma als de Amerikaanse wielerbond hier talenten gehuisvest.

Drenthe

Dat Sittard-Geleen hiermee het NK wielrennen binnenhaalt ligt in het verlengde van de kandidatuur die de gemeente in 2020 al stelde. De afgelopen jaren werd de nationale titelstrijd georganiseerd in Drenthe op het parcours rond de VAM=berg.

Heuvelland

Ook het Heuvelland was, voor de organisatoren, een ideale plek om het komende NK te organiseren. Maar de toeristische drukte in dat deel van Zuid-Limburg maakt het moeilijk om daar het kampioenschap in te plannen.

Kerkrade

In 2013 vormde Limburg voor het laatst het decor voor een NK wielrennen. Destijds won Johnny Hoogerland in en rondom Kerkrade de nationale titelstrijd bij de mannen.