Voetbalsters verslaan ook Denemarken in oefenduel

Het elftal viert de 2-0. © ANP
De Nederlandse voetbalsters hebben hun laatste oefenwedstrijd van dit jaar gewonnen. In Zwolle versloeg Oranje Denemarken met 2-0.
Het was een herhaling van de EK-finale van 2017, die Nederland destijds in Enschede met 4-2 de Europese titel opleverde.

Limburgse voetbalsters

Bij Oranje keerde Lieke Martens uit Nieuw-Bergen terug. Sinds haar uitvallen tijdens het EK afgelopen zomer in Engeland speelde de aanvalster van Paris Saint-Germain geen interland meer. Tegen de Deense vrouwen was Martens alleen de eerste helft actief, waarin ze zag hoe Dominique Janssen uit Horst in de 26e minuut de score opende. Na rust maakte Lineth Beerensteyn er 2-0 van.
Lynn Wilms stond ook in de basis en kwam 78 minuten in actie. Romée Leuchter uit Schinveld mocht in de slotfase nog enkele minuten meedoen van bondscoach Andries Jonker.

Opstelling

Bondscoach Andries Jonker had opnieuw gekozen voor een 5-3-2-opstelling, met ditmaal voorin het duo Martens en Lineth Beerensteyn. Verrassender was de keus in het systeem - door Jonker omschreven als een alternatief voor het gebruikelijke 4-3-3 - voor Sherida Spitse centraal achterin. De speelster van Ajax is normaal gesproken op het middenveld te vinden.

Eerste goal

Nadat de Deense keepster Lene Christensen in de 13e minuut nog redding had kunnen brengen bij een kopbal van Martens, was het in de 26e minuut wel raak. Uit een vrije trap van Spitse verdween de bal via de knie van Dominique Janssen langs Christensen in het doel.
Beerensteyn zag na een half uur een doelpoging uit een voorzet van Lynn Wilms worden gestopt door Christensen. Aan de andere kant had Oranje-keepster Daphne van Domselaar tot de rust amper wat te doen.

2-0

Martens, nog niet volledig fit, bleef zoals vooraf aangekondigd na rust in de kleedkamer achter. In haar plaats kwam Jill Baijings. Zij zag hoe Beerensteyn Oranje in de 55e minuut op 2-0 zette. De aanvalster reageerde geëmotioneerd: vorige maand ontbrak ze tijdens een oefeninterland tegen Noorwegen omdat haar moeder was overleden.
Denemarken miste via Rikke Sevecke in de 78e minuut de kans op de 2-1. Nadat zijn Deense collega al vijf wissels had toegepast, bracht Jonker met Lisa Doorn, Kika van Es en Romée Leuchter in de slotfase nog drie nieuwe speelsters in het veld.

WK

Oranje had vrijdag Costa Rica in Utrecht met 4-0 verslagen. Komende zomer is het WK, dat in Australië en Nieuw-Zeeland wordt afgewerkt. Oranje verloor op het vorige WK in de finale van de Verenigde Staten.