Verstappen maakt weinig vrienden met optreden op Interlagos

Max Verstappen en Sergio Perez. © Red Bull Content Pool
In de voorlaatste race van het Formule 1-seizoen toonde Max Verstappen zich niet zo soeverein als in vele andere races deze jaargang. Sterker nog, Verstappen liet in Brazilië steken vallen.
Natuurlijk is de titeldruk al een tijdje van de ketel bij tweevoudig wereldkampioen Verstappen, maar zijn aandeel in een aanrijding met Lewis Hamilton én het feit dat Verstappen weigerde teamgenoot Perez een handje te helpen, deed wat stof opwaaien.

Clash en crash

Na een seizoen waarin Verstappen en Hamilton bijna op wekelijkse basis met elkaar clashten - en soms ook crashten - waren confrontaties op het asfalt dit seizoen zeldzaam. Maar zondag was het, letterlijk en figuurlijk, dan toch raak. In de 21ste grand prix van het seizoen weigerde hij in een fel duel in Hamilton zijn meerdere te erkennen, ook al leek de Brit bij twee instuurmomenten vóór de Red Bull van de volhardende Verstappen te rijden.

Rekening

Dat een aanrijding het gevolg was, was dan ook niet geheel verrassend. En dat niet Hamilton maar Verstappen voor de touché bestraft werd, ook niet. Hij nam het risico en kreeg daar de rekening voor gepresenteerd: een kapotte voorvleugel, tijdverlies, een gedwongen vroege pitstop én nog vijf seconden penalty. De wijsheid achteraf is dat hij ook zijn verlies had kunnen pakken en, waarschijnlijk zonder al te grote problemen, minimaal derde was geworden.
Max Verstappen en Lewis Hamilton rijden elkaar in de wielen. © Orange Pictures

Hoofdverantwoordelijke

Volgens de stewards, die Verstappen de straf oplegden, was de Red Bull-coureur de hoofdschuldige. Dit omdat zijn eerste inhaalactie buitenom mislukte én hij daarbij zoveel snelheid meenam, dat zijn positionering richting bocht twee daardoor in het geding kwam en een aanrijding het gevolg was. Volgens diezelfde stewards had Hamilton ook iets meer ruimte kunnen geven aan Verstappen, maar was de Limburger hoofdverantwoordelijke voor de touché.

'Hij wilde geen ruimte geven'

"Ik probeerde buitenom te gaan en zag dat hij geen ruimte wilde geven", zo luidde de lezing van Verstappen tegenover Viaplay. "Dan weet je dat we allebei van de baan gaan." Verstappen was het dan ook niet eens met de straf. "Maar het maakt ook allemaal niets meer uit." Hamilton, die tweede werd, koos in zijn reactie voor de makkelijke weg. "Ik herinner me het niet zo goed."
Dat de Limburger uiteindelijk, door een verder foutloze race, een opmars tot aan de zesde plaats wist in te zetten, was knap. Meer zat er gezien de omstandigheden ook niet in het vat, want er bleven niet genoeg ronden over om ook Alpine-rijder Fernando Alonso onder vuur te nemen. Voor Verstappen viel er verder niets te winnen, in tegenstelling tot teamgenoot Sergio Pérez: punten, in de strijd om de tweede plek in het WK.

In dienst van

Pérez is een minder getalenteerde coureur dan Verstappen, maar ook een rijder die op vrijwel ieder moment dat hij in die positie was, in dienst van Verstappen heeft gereden. Dat geldt voor dit seizoen, maar ook voor het vorige. Zondag was er een moment waarop Verstappen piepklein wisselgeld had kunnen uitbetalen door de Mexicaan te laten passeren en hem daarmee twee WK-punten te schenken, waarmee Perez ook twee punten voorsprong had gehad op Leclerc voor de laatste GP van het seizoen.
Max Verstappen en Sergio Perez in slagvolgorde, in het begin van de GP van São Paulo. © Red Bull Content Pool

Monaco

Je kunt je afvragen hoe belangrijk het is voor Verstappen of hij zesde of zevende wordt in Brazilië. Duidelijk is dat die belangen nooit zo groot zijn als die van Perez. Gesuggereerd wordt dat Verstappen het Pérez kwalijk neemt dat hij hem in de kwalificatie voor de GP van Monaco met een bewuste crash een poleposition ontnomen zou hebben. Dat laat onverlet dat Pérez al heel vaak de belangen van Verstappen boven zijn eigen belangen liet prevaleren.

Redenen

"Ik ga niet zeggen waarom ik het deed", zei Verstappen na de race over het niet voorbijl aten van Pérez. "We hebben het na de race samen binnen het team besproken. Ik denk dat het goed is dat we samen zaten." Vanuit de auto had Verstappen al geroepen 'dat hij zijn redenen had' en 'dat het team hem zoiets niet meer moest vragen'. De ogen van Pérez spuwden na afloop, voordat het gesprek met Verstappen had plaatsgevonden, vuur. "Ik kan het niet geloven. Ik ben behoorlijk verrast, zeker na alles wat ik voor hem gedaan heb."

Lont

Ieder kan een eigen oordeel vellen over de twee bovenstaande incidenten. Feit is ook dat de dit seizoen onaantastbaar gebleken Verstappen ook beide brandjes had kunnen voorkomen in plaats van het lont in het kruitvat te steken. De ietwat pijnlijke verhoudingen tussen Verstappen en Pérez worden nu blootgelegd en dat lijkt niet in het belang van het Red Bull-team, dat niet op smetjes zit te wachten in een sportief topjaar voor het team.
Na de Grand Prix van São Paulo waren Verstappen en teambaas Christian Horner er als de kippen bij om te benadrukken dat Verstappen in Abu Dhabi wél Perez gaat helpen, mocht dat de Mexicaan de tweede plaats in het wereldkampioenschap kunnen opleveren. Dat zou een groot kampioen waardig zijn. Tot die tijd staan de verhoudingen op scherp.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!