Beschadigde auto kost Verstappen topnotering in sprintrace

Max Verstappen op het circuit van Interlagos © Red Bull Content Pool
Max Verstappen is in de Formule 1-sprintrace in São Paulo niet op het podium geëindigd. De Limburger pakte kort na de start de leiding, maar viel daarna terug, mede door een beschadigde auto. De overwinning ging naar George Russell van Mercedes.
De Brit won voor Carlos Sainz en Lewis Hamilton. De sprintrace bepaalt ook de startopstelling voor de wedstrijd van zondag. Door een gridstraf van Carlos Sainz, vertrekt Verstappen daarin als derde.

Mediums

Oracle Red Bull Racing en Max Verstappen kozen voor een andere bandenstrategie dan een groot gedeelte van de rest van het veld. Waar 18 coureurs kozen voor de softband, besloten Verstappen en Nicholas Latifi te gaan voor de mediumband. Kevin Magnussen wist zijn poleposition de eerste rondes te verzilveren door de eerste positie te behouden. Dat veranderde bij het ingaan van ronde drie. De mediums van Verstappen waren inmiddels opgewarmd en de Limburger passeerde Magnussen.

Gevecht

Ook diverse andere coureurs passeerden de Deen. Vooraan hield Verstappen Russell een tijdje op ruim één seconde, maar dat veranderde na ongeveer tien ronden. Russell kwam steeds dichterbij en daardoor ontstond er een mooi gevecht tussen Russell en Verstappen. De Limburger wist een aantal keer goed te verdedigen, maar in ronde 15 kwam Russell toch langszij. Verstappen klaagde daarna over wat problemen aan zijn auto en zag in zijn spiegels inmiddels de nummers drie en vier, Carlos Sainz en Lewis Hamilton, naderen.

Onbedreigd

Zonder veel moeite konden Sainz en Hamilton de Limburger passeren, die niet de rondetijden kon noteren van Russell, Sainz en Hamilton. Ondertussen vlogen er ook wat onderdeeltjes van de auto van Verstappen af. Het was duidelijk dat de Red Bull niet in goede staat was. Daardoor zat er voor Max Verstappen niet meer in dan de vierde plaats. George Russell reed na de inhaalactie op Verstappen onbedreigd naar de zege in de sprintrace. Door de gridstraf voor Sainz bestaat de eerste startrij uit twee Mercedessen: Russell en Hamilton. Daarachter staan de Red Bull-coureurs Verstappen en Sergio Pérez.

Live

De hoofdrace van het weekend, de Grand Prix van São Paulo, is zondag vanaf 19:00 uur te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een vooruitblik op de race in Brazilië: