Roda bezorgt fans géén blije gezichten

Helmond-doelman Mike Havekotte voorkomt een Roda-doelpunt © Frank Kerbusch Publiciteitvisie
De Roda-spelers hebben géén woord gehouden en verliezen de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport met 0-1. Aanvoerder Dylan Vente zei na de verloren uitwedstrijd bij Jong AZ (2-0) vorige week dat de Kerkraadse ploeg er alles aan ging doen om de fans blij te maken.
Maar ook de interim-trainer van Helmond Sport Tim Bakens had 'om een reactie van zijn spelers' gevraagd na de 4-0 nederlaag tegen MVV. Hoewel Roda het veldoverwicht had en gedurende de hele wedstrijd diverse goede kansen kreeg, lukte het niet om de punten in eigen huis te houden.

De nul

De eerste mogelijkheid voor de thuisclub in de openingsfase zette de toon. Een voorzet van Bryan Limbombe werd door Arjen van der Heide van dichtbij naast geschoten. De volgende mogelijkheden waren hetzelfde lot beschoren. Uit een corner kon Havekotte op de inzet van Ted van de Pavert redding brengen. Daarna schoot Dylan Vente op aangeven van Boyd Reith, royaal over (19').
De Helmondse fans waren niet welkom in Kerkrade, maar veel gemist hadden ze tot dat moment niet. De Roda-fans begonnen na zo'n 40 minuten te morren. Ondanks het veldoverwicht en een drietal 'dotten van kansen' scoorden de eigen elf niet. 0-0 was de ruststand.

Aanpassing

Roda-trainer Jurgen Streppel had een basisplaats voor middenvelder Lennard Hartjes in petto. Teun Bijleveld mocht voorin starten. Dat ging ten koste van Phil Sieben en Romano Postema. Het middenveld werd gevormd door Niek Vossenbelt centraal, Hartjens en Van der Heide. Die laatste zou kort na de 0-1 gewisseld worden. Streppel haalde meteen ook Bryan Limbombe eraf. Lennerd Daneels en Mohamed Mallahi kwamen in hun plaats. Vervolgens mocht Postema in de 69e minuut het ongelijk van zijn trainer bewijzen toen de aanvaller in de ploeg kwam voor Bijleveld. In de 73e minuut werden de verdedigers Florian Mayer en Terrence Douglas gebracht, zij vervingen Xander Lambrix en Boyd Reith. Maar wat Streppel en zijn ploeg ook probeerden, het doelpunt viel niet.
100 procent kans
In de beginfase van de tweede helft kreeg topscorer Dylan Vente zijn tweede grote kans van de wedstrijd. Zijn kopbal in de korte hoek werd geblokt door doelman Havekotte. En ook de rebound leverde geen doelpunt op. Zoals het vaker gaat: als de ene ploeg de kansen niet afmaakt, valt de treffer aan de andere kant. Een terug kopbal van Elmo Lieftink werd door Martijn Kaars achter Roda-doelman Moritz Nicolas geschoten, 0-1 (56').
Toch kreeg Roda nog mogelijkheden. Een afstandsschot van Postema werd door Havekotte uit de benedenhoek getikt. Ook een kopkans van Ted van de Pavert en van Dylan Vente werd van de lijn gehaald door Lieftink. Helmond loerde op de counter en was dicht bij de 0-2 maar had ook moeite om de bal in het doel te deponeren. Toch was de winst na 90+6 minuten voor de nummer 19 uit de KKD en niet voor de ploeg die negende staat.

Programma

Roda JC speelt woensdagavond de vooruit gespeelde wedstrijd tegen ADO Den Haag. Daarna ligt de competitie vanwege de start van het WK voor Roda enkele weken stil. In die periode gaat de Kerkraadse club in Turkije op trainingskamp. De competitie wordt hervat tegen twee sterke tegenstanders, beiden thuis. Op 11 december is de huidige koploper, Heracles de tegenstander. Daarna volgt PEC Zwolle, dat momenteel tweede staat, is dan te gast in het PLS.