Voetbalsters verslaan WK-ganger Costa Rica in Utrecht

Romee Leuchter tijdens de vriendschappelijke wedstrijd. © ANP
De Nederlandse voetbalsters hebben de oefeninterland tegen Costa Rica met overtuigende cijfers gewonnen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker zegevierde in De Galgenwaard in Utrecht met 4-0. Costa Rica doet net als de 'Leeuwinnen' volgend jaar mee aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.
Dominique Janssen uit Horst speelde de hele wedstrijd en scoorde de 2-0. Lynn Wilms uit Tegelen kwam de eerste helft in actie. Romée Leuchter uit Schinveld speelde 78 minuten mee. Lieke Martens uit Nieuw-Bergen zat vanwege een lichte blessure niet bij de wedstrijdselectie.

4-0

Bij rust stond de ploeg van Jonker al met 4-0 voor. Daniëlle van de Donk, die de aanvoerdersband droeg, opende na een kwartier met een kopbal uit een hoekschop de score. In de laatste vijf minuten van de eerste helft liep Oranje weg bij Costa Rica door doelpunten van Dominique Janssen, Fenna Kalma en Esmee Brugts. In de tweede helft wisselde Jonker zes keer en werd niet meer gescoord.

Lieke Martens

Nederland oefent dinsdag in Zwolle tegen Denemarken. Het is de bedoeling dat Lieke Martens dan weer meedoet. De linksbuiten van Paris Saint-Germain kwam sinds het teleurstellend verlopen EK van afgelopen zomer niet meer in actie voor Oranje. Martens ontbrak eerst vanwege de naweeën van een blessure en kreeg tijdens de vorige interlandperiode rust van de nieuwe bondscoach Jonker. Hij riep haar wel op voor de duels met Costa Rica en Denemarken, maar vanwege fysieke problemen ontbrak Martens deze week op het trainingsveld.

Opstelling

Vanaf de tribune in Utrecht zag Martens hoe Jonker de 'Leeuwinnen' opnieuw in een 5-3-2-formatie liet spelen. Dat experiment verliep vorige maand tegen Noorwegen (0-2) zo slecht, dat de bondscoach al na amper een half uur spelen teruggreep op het vertrouwde 4-3-3. Toch probeerde Jonker het systeem met opkomende vleugelverdedigers en twee spitsen tegen Costa Rica opnieuw uit.
"Ik wil erachter komen of het een serieus alternatief is of niet meer dan een plan-B als we iets moeten forceren", verklaarde de bondscoach. Kerstin Casparij (rechts) en Brugts (links) moesten de flanken bestrijken. Voorin stonden Kalma en Romée Leuchter, de topscorers van respectievelijk FC Twente en Ajax in de Eredivisie Vrouwen. Vivianne Miedema, normaal gesproken de spits van Oranje, krijgt deze interlandperiode net als Jill Roord rust van Jonker. Keepster Lize Kop kreeg een kans onder de lat in plaats van Daphne van Domselaar.

Kansen

De eerste twee doelpunten vielen uit hoekschoppen van Leuchter. Jonker genoot vooral van het vierde doelpunt. Na een actie op de rechterflank van Casparij kon Brugts de bal inschieten. In de tweede helft kreeg Oranje nog wel wat kansen, maar het bleef bij 4-0.