Sensationele kwalificatie Magnussen, Verstappen tweede

Max Verstappen op het Braziliaans asfalt. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft vrijdag tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van São Paulo de tweede tijd gereden. Kevin Magnussen was verrassend de allersnelste.
Dat betekent dat de Deen zaterdag de sprintrace in het eerste startvak begint. De uitslag van die sprintrace bepaalt dan weer de startopstelling voor de grand prix zondag.

Verraderlijk

De omstandigheden waren verraderlijk: de baan droogde op, maar later viel hier en daar toch de regen. De rondetijden werden steeds sneller en de teams moesten snel handelen met de bandenkeuze. Dat ging, niet voor het eerst dit seizoen, mis bij Ferrari toen Leclerc als enige coureur in de beslissende sessie op de verkeerde banden het circuit op werd gestuurd.

Magnussen

In het begin van Q3 was het zaak om direct een snelle ronde te rijden, aangezien meer regen in de lucht hing. Kevin Magnussen van het nietige Haas-team deed dat uitstekend, reed de snelste tijd en zag pal daarna de sessie stilgelegd worden toen George Russell (Mercedes) in de grindbak strandde. Verstappen had op dat moment de tweede startpositie in handen.

Primeur

De sessie werd nog hervat, maar het regende zó hard, dat de coureurs wisten dat de eerder genoteerde rondetijden niet meer verbeterd konden worden. Magnussen won zodoende, voor het eerst in zijn carrière, de kwalificatie. Achter hem starten Verstappen (tweede) en George Russell (derde). Sergio Perez (Red Bull) begint de sprintrace op P9, Charles Leclerc (Ferrari) op P10.

Sprint

De sprintrace, die zaterdag om 20:30 uur Nederlandse tijd begint, levert acht coureurs WK-punten op: de winnaar grijpt acht punten, de nummer acht pakt één punt. Die sprintrace wordt over een derde van de 'normale' raceafstand verreden. In Brazilië komt dat neer op 24 rondjes.

Tien op rij?

De meeste prijzen zijn al vergeven in de Formule 1; Verstappen is al wereldkampioen en Red Bull Racing heeft ook al beslag gelegd op de constructeurstitel. Het team strijdt op Interlagos wel voor een mooie mijlpaal: Red Bull Racing won de afgelopen negen races en kan in Brazilië zege nummer tien op rij boeken.
Bekijk de uitgebreide voorbeschouwing op de Grand Prix van São Paulo in L1's autosportprogramma Pitlane: