Ook Flekken zelf is verrast, Van Gaal hult zich in nevelen

Mark Flekken voor de interland tegen Wales. © Orange Pictures
Dat Mark Flekken niet met het Nederlands elftal afreist naar het WK voetbal in Qatar, is een grote deceptie voor de doelman van SC Freiburg.
Ondanks dat de Bocholtzenaar al ruim een jaar bij de beste keepers van de Bundesliga gerekend mag worden, greep hij vrijdag naast een WK-ticket.

Verrast

Flekken wil niets kwijt over het feit dat bondscoach Louis van Gaal hem passeert. Duidelijk is wel dat ook de 29-jarige Flekken zelf verrast werd door die mededeling. Keeperstrainer Frans Hoek liet zowel Flekken als 63-voudig international Jasper Cillessen vrijdagochtend weten dat zij buiten de boot vallen. In plaats daarvan kiest Van Gaal voor Remko Pasveer (Ajax), Andries Noppert (SC Heerenveen) en de in de vorige interlandperiode nog gepasseerde Justin Bijlow (Feyenoord).

Vorm

In de afgelopen vijf interlandperiodes maakte Flekken nog steevast deel uit van Van Gaal's spelersgroep. En met 11 clean sheets in 20 officiële duels bij Freiburg dit seizoen lijkt er weinig aan te merken op de vorm van de in Duitsland veelgeprezen goalie. Bij de keuzes in het keeperskorps voor het WK zegt Van Gaal dezelfde drie criteria te hebben toegepast als bij de veldspelers: of de speler heeft 'geleverd' in Oranje, de huidige vorm van de speler, en of deze ook als teamspeler vijf weken lang in de groep past.

Uitleg

Van Gaal gaf geen uitleg over het niet oproepen van de - statistisch - ijzersterk presterende Flekken. "Maar Noppert is de keeper in vorm", aldus Van Gaal. "En ik weet niet of je de wedstrijden van Cillessen ziet, maar die is de laatste weken niet in vorm." Datzelfde geldt volgens de bondscoach ook voor Pasveer, die desalniettemin wel in het vliegtuig naar Qatar stapt. Van Gaal bestreed dat zijn afwegingen en keuzes 'inconsequent' zouden zijn.

Afwegingen

"Wij willen wereldkampioen worden", zei de bondscoach stellig. "Misschien wordt Pasveer wel de nummer één. Individuele kwaliteiten én of je een teamplayer bent, geven de doorslag." Als aanvulling op het passeren van Cillessen zei Van Gaal ook nog dat de Oranje-staf 'nog veel meer afwegingen maakt waar de buitenwereld niet van weet'.

Nog een speelronde

Flekken en Cillessen zijn de enige twee keepers die alsnog ingevlogen kunnen worden wanneer een wél geselecteerde keeper geblesseerd raakt. Bijlow, Pasveer en Noppert spelen dit weekeinde nog een Eredivisie-wedstrijd. Voor viervoudig international Flekken wacht zondag nog een Bundesliga-duel met het als derde geklasseerde Freiburg tegen nummer twee Union Berlin. Na dat duel ligt de Duitse competitie stil tot en met 21 januari.

WK

Het WK voetbal begint voor het Nederlands elftal over tien dagen, op maandag 21 november. Senegal is dan de eerste tegenstander in de groepsfase, waarin Nederland ook nog op Ecuador en Qatar stuit.