Bondscoach Van Gaal neemt Mark Flekken niet mee naar WK

Mark Flekken © Orange Pictures
Mark Flekken grijpt naast een plek in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het WK voetbal. Bondscoach Louis van Gaal heeft voor drie andere doelmannen gekozen.
De keepers Justin Bijlow (Feyenoord), Remko Pasveer (Ajax) en Andries Noppert (Heerenveen) reizen wel met Oranje naar Qatar voor het mondiale eindtoernooi, iets wat voor Flekken een primeur was geweest.

Doel schoon

Het ontbreken van de 29-jarige Flekken mag wel een verrassing genoemd worden. Hij staat onder contract bij SC Freiburg, waarmee hij al bijna anderhalf seizoen sterk presteert in de Bundesliga. Freiburg staat derde in de competitie en overwintert bovendien in de Europa League. Flekken is er de onbetwiste eerste keus onder de lat en hield in liefst 11 van de 20 officiële duels die hij dit seizoen speelde zijn doel schoon.

Ook geen Cillessen

Behalve Flekken greep ook Jasper Cilessen onverwacht naast een WK-ticket. De NEC-keeper leek uitstekende papieren voor een basisplek te hebben, maar Van Gaal laat ook de 63-voudig international links liggen.

Scenario

Flekken heeft vier interlands op de teller staan. Het enige scenario waarbij hij alsnog aan de selectie kan worden toegevoegd, is wanneer één van de geselecteerde doelmannen een blessure oploopt. Dan kan Flekken als vervanger worden ingevlogen.

Senegal

Nederland stuit in de poulefase van het WK op Afrikaans kampioen Senegal, Aziatisch kampioen Qatar, en Ecuador. De Senegalezen zijn op 21 november (17:00 uur Nederlandse tijd) de eerste opponent.