Voetbalster Martens mist duel Oranje met Costa Rica

Oranje-international Lieke Martens © Orange Pictures
De Nederlandse voetbalsters moeten het vrijdag tegen Costa Rica stellen zonder de in Nieuw-Bergen opgegroeide Lieke Martens.
De aanvalster van Paris Saint-Germain is licht geblesseerd, al kon bondscoach Andries Jonker niet zeggen om wat voor blessure het gaat.

Herstellen

Martens is voor het eerst sinds het afgelopen EK weer opgeroepen voor Oranje. Ze blijft herstellen in Zeist en Jonker hoopt dinsdag tegen Denemarken wel over de 29-jarige Martens te kunnen beschikken. Dat duel wordt in Zwolle gespeeld.

Gemotiveerde indruk

"De insteek is dat ze dinsdag weer gaat spelen", zei Jonker. "Helaas heb ik nog geen seconde met haar op het veld gestaan, maar ze is bij alle groepsbesprekingen en alle maaltijden aanwezig. En na mijn aanstelling heb ik telefonisch al uitgebreid met haar gesproken over wat er gebeurd was op het EK en er nodig was om van IJsland te winnen. Ze maakt een gemotiveerde indruk en je merkt wel dat het een ervaren speelster is." IJsland was de tegenstander in de beslissende wedstrijd voor plaatsing voor het WK.

Experimenteren

Jonker is van plan om tegen Costa Rica wederom te experimenteren met de 3-5-2-opstelling. "Ik wil erachter komen of het een serieus alternatief is of niet meer dan een plan-B als we iets moeten forceren", aldus Jonker. "Ik heb nu iets andere speelsters tot mijn beschikking, maar helaas heb ik de helft maandag en dinsdag moeten missen omdat ze dit weekend nog in actie zijn gekomen."
Ook Kika van Es moet de oefenwedstrijd tegen Costa Rica aan zich voorbij laten gaan. De wedstrijd in Utrecht begint om 20:00 uur.