Video: 'Frustrerend dat we de stap naar boven niet zetten'

Guus Joppen kopt de bal weg © Orange Pictures
Het was voorlopig aanhaken of afhaken maandagavond voor Roda JC. Een overwinning bij Jong AZ zou een plek richting de top van de Keuken Kampioen Divisie betekenen, bij een nederlaag moesten de Kerkradenaren het doen met een plek in de subtop.
Het werd het laatste. In een matige wedstrijd vanuit Roda-oogpunt verloor de ploeg van Jurgen Streppel met 2-0 en is het gat met koploper Heracles opgelopen naar tien punten verschil. De teleurstelling was dan ook groot bij Roda JC, dat ook nog eens voor de vierde uitwedstrijd op rij met nul punten de bus instapte.

Tegendoelpunten

"Het knaagt wel ja", beaamde Streppel na afloop. Na nederlagen bij Almere City, Telstar en TOP Oss hield ook Jong AZ maandagavond de punten in eigen huis. "Als je de kansen niet maakt, wordt het lastig. En als je ook nog fouten achterin maakt is het vragen om problemen", verklaart de trainer de nederlaag, die toegeeft dat zijn team teveel tegendoelpunten krijgt. Streppel over de tegendoelpunten in Wijdewormer: "Het eerste doelpunt staat iemand te ver van de man af en de tweede hoeven we helemaal niet over te praten", verwijst Streppel naar de fout van Ted van de Pavert.

Offday

Naast de verdedigende fouten wist Roda JC ook zelf niet te scoren uit de kansen die het kreeg. "Normaal schiet ik ze er wel in", zei topscoorder Dylan Vente na afloop van de wedstrijd. "Maar vandaag had ik een offday qua afwerken. We hebben wel genoeg kansen gehad en als je die afmaakt, maak je het jezelf ook makkelijker."

Fans

Vente, die bij afwezigheid van Nils Röseler aanvoerder is, stond na afloop de 28 meergereisde fans te woord. "Ik voel me wel verantwoordelijk om een woordje te doen en ik snap dat de fans teleurgesteld zijn." Ook Niek Vossebelt meldde zich bij de fans: "Ik heb alle respect dat ze al die uren in de auto zitten om ons aan te moedigen. We hebben die mensen onze excuses aangeboden en dat konden ze wel waarderen."
Bekijk het hele interview met Niek Vossebelt:

Verklaarbaar

Volgens Streppel heeft het in ieder geval niet gelegen aan de wil van zijn ploeg. "De jongens hebben gevochten als leeuwen om het maximale resultaat te halen." Maar Roda JC kon maandagavond niet Jong AZ de wil opleggen. "We konden niet een tempo opschakelen, tot de wissels in de tweede helft." Voor Streppel is de nederlaag ook verklaarbaar. "Ik heb geen zin om in excuses te vervallen na een nederlaag, maar er zijn zeker wel verklaarbare dingen waardoor het niet zo is als het moet zijn. Een daarvan is Teun die rust in het spel brengt", verwijst Streppel naar de terugkeer van Teun Bijleveld.

Helmond Sport

Vente wil nog geen uitspraken doen of Roda JC nu definitief afhaakt bovenin. "Maar we moeten met beide voeten op de grond blijven staan en tot de winterstop elke wedstrijd winnen en dan kunnen we uitspreken hoe of wat." De eerste in dat rijtje overwinningen moet Helmond Sport worden. Dat is de tegenstander komende zaterdag om 20:00 uur in het Parkstad Limburg Stadion.