Handbalsters beginnen EK met nipte overwinning op Roemenië

Inger Smits met een poging op het Roemeense doel © Orange Pictures
De handbalsters van Oranje zijn het EK begonnen met een nipte overwinning op Roemenië. In Skopje werd het 29-28 voor de ploeg van bondscoach Per Johansson.
Halverwege het duel leidde Oranje met 14-12. Vorig jaar won Nederland op het WK ook met één doelpunt verschil van Roemenië, toen werd het 31-30. In de Nederlandse selectie zitten twee Limburgse speelsters: Inger Smits uit Geleen en Harma van Kreij uit Venray.

Ternauwernood

In de tweede helft had Nederland een gat geslagen van vijf doelpunten (22-17), maar Roemenië wist knap terug te komen tot 25-25. In de slotfase hield Oranje ternauwernood stand, mede dankzij een rake strafworp van Angela Malestein in de laatste minuut. Daardoor was er niet genoeg tijd meer over voor de Roemeense speelsters om nog twee keer te kunnen scoren.

Paspoort

Bij Oranje zat Johansson ondanks een aantal hectische dagen op de bank. De bondscoach mocht niet met de selectie in het vliegtuig stappen, omdat hij problemen had met zijn paspoort. Het paspoort van de coach was net niet lang genoeg meer geldig om naar Noord-Macedonië af te mogen reizen.

Olympisch kampioen

Oranje speelt in de groepsfase ook tegen olympisch kampioen Frankrijk en Noord-Macedonië. De Franse speelsters waren met 24-14 te sterk voor een van de gastlanden. Ook Montenegro en Slovenië huisvesten het EK.