Verstappen geniet van Formule 1-record in 'ongelooflijk jaar

Max Verstappen. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen was onstuitbaar in de Grote Prijs van Mexico-Stad en boekte in zijn Red Bull zijn veertiende grand-prixzege van het seizoen. Hij is daarmee recordhouder geworden in de Formule 1. "Het is een ongelooflijk jaar en ik geniet er enorm van."
"Ik blijf proberen nog meer races te winnen. Ik heb nog twee kansen, dus daar gaan we vol voor", zei hij kort na de race tijdens het podiuminterview.

Soeverein naar winst

De Limburger, die al zeker is van zijn tweede wereldtitel, startte van poleposition en behield na de start de leiding. Hij moest die na zijn bandenwissel heel even afstaan aan Lewis Hamilton van Mercedes, maar nam de koppositie weer over toen de Brit even later zijn pitstop maakte. Hij reed vervolgens 45 ronden lang op dezelfde banden soeverein naar de winst.

'Auto voelde heerlijk'

"De start was belangrijk omdat ik vooraan wilde blijven. Toen ik na mijn pitstop op de mediumbanden reed, voelde het meteen goed. Ik moest heel erg op mijn banden letten, want het was een hele lange stint. Maar de auto voelde heerlijk en het tempo was prima. Ik kon het gat met Lewis Hamilton langzaamaan steeds groter maken", zei Verstappen, die voor de vierde keer won op het hooggelegen Autódromo Hermanos Rodríguez. "Het publiek hier is geweldig. Wat een fantastische atmosfeer."

'Speciale inspanning'

Teambaas Christian Horner van Red Bull uitte direct na de finish zijn bewondering voor Verstappen. "Jij houdt maar niet op mij te verbazen. Dit was een hele speciale inspanning", liet hij weten via de boordradio. "Hij is een bijzondere coureur en rijdt op een ongelooflijk hoog niveau", zei de Brit daarna op Viaplay.
Gianpiero Lambiase, de race-engineer die Verstappen vanuit de pitstraat begeleidt en allerlei gegevens doorgeeft, mocht de recordzege met de Nederlander meevieren op het podium. "Max reed onberispelijk en had de race volledig onder controle. Ik vond dat Gianpiero het verdiende ook op het podium te staan. Die twee hebben een geweldige dynamiek", aldus Horner.

Meer dan derde plaats

Teamgenoot Sergio Pérez vocht in zijn thuisland voor wat hij waard was en eindigde als derde. "Ik wilde echt heel graag meer dan die derde plaats, zeker met zoveel toeschouwers. Maar het is al met al een goede podiumplek", zei hij na de race.
"Ik gaf alles bij de start, maar helaas had ik een slechte pitstop, waardoor ik achter Lewis Hamilton bleef hangen. Het was ongelooflijk moeilijk hem te volgen, dus ik kon gewoon niet beter dan die derde plaats", vervolgde de Mexicaan, die wel de als zesde gefinishte Charles Leclerc van Ferrari van de tweede plaats verdrong in de WK-stand.
Pérez heeft nu 280 punten, Leclerc 275. Verstappen staat op een 416 punten, een record in de Formule 1.