Oppermachtige Verstappen pakt record met zege in Mexico

Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Mexico © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft met de winst in de Grand Prix van Mexico het record van de meeste overwinningen in één seizoen verbeterd.
Het is de 14e overwinning van de tweevoudig wereldkampioen dit seizoen. Daarmee verbetert hij het record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel. Beide Duitse coureurs behaalden dertien overwinning in één seizoen.

Prima start vanaf poleposition

Verstappen startte voor het eerst in zijn carrière in Mexico vanaf pole position. Lewis Hamilton en George Russell, die bij de start vlak achter hem stonden, hadden van tevoren al aangegeven dat ze de coureur van Red Bull Racing al in de eerste bocht wilden aanvallen. Verstappen wist door een goede start beide Mercedessen echter gemakkelijk achter zich te houden. Zijn teamgenoot bij Red Bull Racing, Sergio Pérez deed ook nog een duit in het zakje door George Russel de derde plek na een paar bochten afhandig te maken.

Lang door rijden op de zachte band

Hamilton leek in Mexico de snelheid in zijn Mercedes terug gevonden te hebben. Hij kon Verstappen in de beginfase goed volgen. Echter binnen één seconde van Verstappen kwam de Brit niet, waardoor hij zijn DRS niet kon gebruiken om Verstappen aan te vallen. Het was dan ook wachten op de pitstop van de kopman van Red Bull Racing. Verstappen was gestart op de zachte band. Hamilton had gekozen voor de medium variant, waardoor deze de race met een één-stopper zou kunnen uitrijden.
Verstappen probeerde zo lang mogelijk op zijn zachte banden door te rijden om de strategie van Mercedes te ondermijnen. Na meer dan 23 ronden op de zachte band gaf Verstappen via de boordradio aan dat zijn banden aan het einde van hun latijn waren. In ronde 26 wisselde hij uiteindelijk naar medium banden. Hamilton nam door de bandenwissel van Verstappen de koppositie over.
Max Verstappen in gevecht met George Russell © Red Bull Content Pool

Strategie

Het werd weer een ouderwets strategiegevecht tussen Red Bull Racing en Mercedes. Hamilton werd vier ronden na de pitstop van Verstappen binnen geroepen om vervolgens op een harde bandenvariant de baan opgestuurd te worden. Met deze band zou de voormalige wereldkampioen de race kunnen uitrijden, als de rekensom gemaakt vanaf de pit muur correct zou zijn. Precies halverwege de race, in ronde 35, kreeg Verstappen de leiding in de wedstrijd weer in handen door een bandenwissel van koploper Russell. Via de boordradio kreeg Verstappen te horen dat het mogelijk zou zijn om de wedstrijd op deze banden op deze positie uit te rijden. Uiteindelijk reed Verstappen Hamilton in de resterende ronden op ruim 14 seconden achterstand. Teamgenoot Sergio Perez mocht in zijn thuiswedstrijd mee het podium op. De Mexicaan werd derde.

Vier keer winst in Mexico

Ook vorig jaar won Verstappen de race in Mexico Stad en ook in 2017 en 2018 was hij de snelste. Daarmee pakte hij op Autódromo Hermanos Rodríguez meteen zijn tweede record: vier keer winnen op het hoogst gelegen circuit. In de jaren zestig was het Jim Clark gelukt om drie keer een overwinning in Mexico-stad te pakken. Verstappen prijkt nu ook op dit lijstje bovenaan.

Nog twee wedstrijden

Over twee weken staat de voorlaatste Grand Prix van het seizoen in Brazilië op het programma. Zaterdag 12 november wordt er een sprint-race gereden, een dag later volgt de hoofdrace. De laatste race van dit jaar wordt op 20 november in Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit gereden.