Verstappen pakt pole na spannende kwalificatie in Mexico

Max Verstappen op het circuit in Mexico © Red Bull Content Pool
Max Verstappen start de Grand Prix van Mexico zondag vanaf pole position. De Limburger van Red Bull Racing was de snelste in een spannende kwalificatie waarin de verschillen lange tijd zeer klein waren.
Het is de zesde pole position van het jaar voor de Limburger en zijn eerste in Mexico. Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton staan op P2 en P3. Thuisrijder Sergio Pérez (Red Bull) completeert de eerste twee startrijen.

Tiende

Verstappen zette in de eerste run van de derde kwalificatieronde direct een goede tijd neer. In twee van de drie sectoren had de Red Bull-coureur de beste tijd waardoor de Limburger als eerste een tijd onder de 1 minuut en 18 seconden noteerde: 1.17,947. Lewis Hamilton en George Russell zaten het dichtst in de buurt van de Limburger, maar Hamilton zag zijn tijd worden geschrapt vanwege het overschrijden van de track limits. Daardoor ging Verstappen de laatste run in met een marge van ruim een tiende op Russell.

Aanscherping

In die beslissende run van de derde kwalificatieronde scherpte Verstappen zijn tijd nog maar eens aan: 1.17,775. Aan die tijd kwam niemand, waardoor Verstappen uiteindelijk toch met een ruim verschil pole position pakte. Het verschil met nummer twee Russell was drie tienden. "Het was een spannende kwalificatie, maar een goede. We hebben een goede auto en dat is belangrijk", zei Verstappen na afloop. De Limburger kan met een zege in Mexico de eerste coureur worden die 14 races in één seizoen wint.

Ferrari

Opvallend was dat Ferrari zich niet kon mengen in de strijd om de voorste posities in Mexico-Stad. Het Italiaanse raceteam is het hele jaar sterk geweest tijdens de kwalificaties, maar kwam er dit keer niet aan te pas. Carlos Sainz start vanaf P5 en Charles Leclerc vertrekt vanaf P7.

Baantemperatuur

De coureurs en teams kregen in de kwalificatie te maken met andere omstandigheden ten opzichte van de derde vrije training. De temperaturen van de baan waren opgelopen waardoor coureurs minder grip hadden en ook de tijden langzamer waren. Verstappen had ook last van een glijdende auto, maar kwam eenvoudig door de eerste twee kwalificatierondes. Wel werd in de tweede kwalificatieronde al duidelijk dat het een spannend gevecht zou worden om pole position. Iets wat later ook bleek in Q3.

Live

De Grand Prix van Mexico begint zondag om 21:00 uur en is te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een vooruitblik op de race in Mexico: