Miljoenenboete en minder ontwikkelingstijd voor Red Bull

Max Verstappen © Orange Pictures
Na weken van afwachten heeft Red Bull Racing een straf gekregen voor het overschrijden van het budgetplafond in 2021. Het Oostenrijkse team krijgt van autosportfederatie FIA een boete van zeven miljoen dollar en minder tijd om de auto te ontwikkelen.
Het gaan dan om tien procent minder tijd in de windtunnel. Ook is er minder tijd voor computersimulaties. Red Bull heeft de straf geaccepteerd. De FIA stelt in het rapport dat Red Bull Racing op geen enkele manier fraudeleus heeft gehandeld. Wel heeft het Oostenrijkse team dus meer uitgegeven dan mag en heeft het procedurele fouten gemaakt. De wereldtitels van Max Verstappen van dit jaar en vorig jaar komen niet in gevaar, net als de constructeurstitel die Red Bull afgelopen weekend won in de Verenigde Staten.

Nieuw regelement

De FIA schrijft in een verklaring: "Het nieuwe financiële reglement is zeer complex en de teams moesten zich er voor het eerst aan houden. Red Bull Racing werd in overtreding bevonden, maar de financiële afdeling erkende dat Red Bull Racing tijdens het beoordelingsproces coöperatief heeft gehandeld en heeft geprobeerd aanvullende informatie en bewijs te verstrekken wanneer daar tijdig om werd gevraagd."

145 miljoen dollar

Ongeveer een maand geleden meldden de eerste media dat het Red Bull-team meer zou hebben uitgegeven dan de toegestane 145 miljoen dollar die is bedoeld om de auto's van Max Verstappen en Sergio Pérez te ontwikkelen en tijdens het jaar te verbeteren. Na onderzoek en ook gesprekken tussen de FIA en Red Bull blijkt dat het gaat om een 'kleine' overschrijding van waarschijnlijk minder dan vijf procent. Alleen bij grote overtredingen kan de FIA WK-punten in mindering brengen.

Mexico

Dit weekend is het Formule 1-circus neergestreken in Mexico. Vrijdagavond staan de eerste vrije trainingen op het programma.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een vooruitblik op de race in Mexico: