Video: Punt in De Kuip, Fortuna groeit verder

Özyakup houdt Kokcü van de bal tijdens Feyenoord - Fortuna © Niels van Renen
Fortuna Sittard knokte zich naar een punt in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Dankzij een steeds verder groeiend collectief en een sterke doelman maken de Sittardenaren weer een stap vooruit.
Of je het de succesformule van het ‘bus-parkeren’ noemt, of uitgekookt een wedstrijd spelen. Het zal ze in Sittard en omgeving grotendeels een zorg zijn hoe Fortuna de punten bij elkaar sprokkelt. Feit is dat de ploeg sinds de komst van de Spaanse trainer Julio Velázquez nog niet heeft verloren. En de hand van de trainer is met de week meer zichtbaar.

Cement

Hij weet wat hij wil en stuurt een vast elftal het veld dat een mix is van routine, brekers en een snufje creativiteit. Eerst zorgen dat de basis goed is, dat is de gedachte. Met hier en daar een aanpassing als de omstandigheden daar om vragen. Zoals in Rotterdam-Zuid, waar Dogan Erdogan speelde in plaats van Arianit Ferati, die in de voorbije weken net een basisplek had afgedwongen. “Tactische afweging”, vertelde de coach vooraf. Het bleek een extra laagje cement tussen de stenen. Op het veld klopte het in de eerste helft en hielp Cordóba zijn ploeg al snel in het zadel met een rake schuiver.
Kijk hier naar het interview met Mats Seuntjens

Knokploeg

De discipline is groot en de spelers zijn niet vies om wat Zuid-Europees temperament toe te voegen. Van stevige tackles en het uitvechten van duels tot alle denkbare vertragingstactieken. Fortuna ontpopte zich in De Kuip tot een knokploeg. En dat het publiek in een uitwedstrijd, zoals bij Feyenoord, zich dan tegen ze keert, zal voelen als een morele overwinning. Daarnaast is de ontwikkeling van doelman Ivor Pandur groot en zorgen de ervaren verdedigers Ivo Pinto en Joaquin Navarro voor rust. Waardoor iemand als Rodrigo Guth groeit. En die rust komt ook van pas als spelers om hen heen onder de druk dreigen te bezwijken, zoals George Cox in de tweede helft leek te gebeuren.
Kijk hier naar het interview met Oguzhan Özyakup

Ervaring

Op het middenveld is Oguzhan Özyakup de man die steeds meer de lijnen uitzet. En verder leunt de ploeg ook nog steeds op Burak Yilmaz. De spits die al zes wedstrijden droog staat, ook al vier gele kaarten achter zijn naam heeft en de laatste weken niet meer helemaal fris oogt. Toch is zijn ervaring voorlopig nog onmisbaar in wedstrijden en omstandigheden als tegen Feyenoord.

Sluipen

Fortuna is nu zes keer op rij ongeslagen in de competitie. Volgende week, in Rotterdam-West wacht de volgende horde. Sparta, de huidige nummer zes van de Eredivisie is dan de tegenstander op Het Kasteel. Bij een overwinning zou de ploeg van Velázquez serieus het linker rijtje binnen kunnen sluipen. Als dat gebeurt is de dramatische seizoenstart even vergeten en wordt het interessant om te zien of het elftal de lat weer wat hoger zou kunnen leggen.