Fortuna Sittard knokt zich naar een gelijkspel bij Feyenoord

Aanvoerder Mats Seuntjens in het duel tegen Feyenoord. © Niels van Renen
Fortuna Sittard heeft een zeer verdienstelijk 1-1 gelijkspel behaald in stadion De Kuip. Fortuna kwam vroeg op voorsprong maar na de gelijkmaker vlak na rust was het alle hens aan dek voor Fortuna.
Door het gelijkspel blijft de ploeg onder Julio Velasquez nog steeds ongeslagen in de eredivisie.

Fortuna tankt weer vertrouwen

Na de openingswedstrijden tegen Ajax en FC Twente was het wachten tot aan de elfde speelronde voordat trainer Julio Velasquez zich kon meten met een titelkandidaat. Daar zal Velasquez van genoten hebben in de eerste helft, want Fortuna speelde overtuigend en met goede combinaties konden ze zelfs brutaal de voorsprong pakken binnen tien minuten na een goal van Iñigo Córdoba.

Feyenoord het spel laten maken

Het verwachte spelbeeld vooraf was dat Feyenoord veel balbezit zou hebben en Fortuna zich op het verdedigen zou focussen. Dat beeld klopte deels wel, maar Fortuna kwam er niet door in de problemen. Het waren zelfs de Sittardenaren die via de counters met Burak Yilmaz en Mats Seuntjens de gevaarlijkste ploeg bleven in de eerste helft.
Fortuna Sittard viert de verrassende 0-1 voorsprong. © Niels van Renen

Slechte hervatting na rust

De opgebouwde voorsprong verdampte al 35 seconden na rust. Verdediger George Cox nam teveel hooi op zijn vork bij het uitverdedigen. In plaats van de lange bal te spelen, verspeelde hij slordig de bal in de eigen 16 en daarna kon Javairô Dilrosun de bal in de lange hoek schieten voor de gelijkmaker.

Feyenoord laat zich zien

De gelijkmaker was voor Feyenoord het teken om er nog een flinke schep bovenop te doen. Feyenoord trainer Arne Slot verhoogde de druk op de Fortuna defensie en dat veroorzaakte een ware stormloop richting het doel van Fortuna. Uitverdedigen lukte nog maar nauwelijks en het was de vraag hoe lang doelman Ivor Pandur zijn doel nog schoon kon houden.

Fortuna houdt wonderbaarlijk stand

Dat Fortuna met een punt vertrekt uit de Kuip mag een klein wonder genoemd worden. Een uitstekend keepende Pandur en enig fortuin bij de talrijke kansen voor Feyenoord zorgde ervoor dat de 1-1 toch bleef staan. Voor Feyenoord betekende het gelijkspel dat ze niet de tijdelijke koppositie konden overnemen in de eredivisie. Bij Fortuna zal de sfeer daarentegen opperbest zijn met het zwaar bevochten punt en kijken ze met vertrouwen uit naar de volgende wedstrijd op bezoek bij Sparta Rotterdam.