Wisselvalligheid leidt tot veel Roda-zorgen

Roda JC spelers praten met de fans na nederlaag tegen TOP Oss © Orange Pictures
Goede eerste helft, zwakke tweede helft. Die wisselvalligheid van niveau is typerend voor het Roda JC van dit moment. En zorgde voor opnieuw een nederlaag tegen een laagvlieger in de competitie.
Daarom ook zal trainer Jurgen Streppel nog wel eens wakker liggen van de verschillende gezichten die zijn ploeg laat zien. Met slechts twee overwinningen in de laatste zes competitiewedstrijden verliest Roda JC bovendien de aansluiting met top van de ranglijst. Daar waar de club zo graag naar toe wil.

Ondergrens

In het duel met TOP Oss, de nummer 18 van de Keuken Kampioen Divisie, creëerden de Kerkradenaren in de eerste helft kans op kans en waren heer en meester. Maar na de openingstreffer, direct na de pauze, was het elftal opeens de weg kwijt en zakte door de ondergrens. "Alle goals kwamen uit standaardsituaties, we waren niet meedogenloos genoeg", legt een teleurgestelde Streppel uit voor de microfoon van L1. "Het gebeurt ons de laatste weken te vaak en dat baart zorgen."

Karakter

Na nederlagen bij Almere City en Telstar nu ook nul punten in Oss. De laatste overwinning buiten Kerkrade dateert alweer van 19 augustus, 0-3 in Den Bosch. "Daarom zijn we ook heel erg boos", vertelt verdediger Guus Joppen. "Het lukt weer niet in een uitwedstrijd." Middenvelder Niek Vossebelt vult aan: "Het is superfrustrerend, maar ik vind het te makkelijk om te stellen dat we een uit-probleem hebben. Maar wij moeten karakter gaan tonen als het even tegenzit. Als de tegenstander tactisch iets anders doet, moeten we dat kunnen oplossen en dat gebeurt niet."

Kwaliteit

Dat Roda JC een ploeg heeft die aardig kan voetballen is geen geheim, maar hoe goed de ploeg werkelijk is lijkt niet te peilen. Waar VVV-Venlo in het Parkstad Limburg Stadion onlangs nog overtuigend aan de kant werd geschoven en ook Heracles Almelo in het bekertoernooi lange tijd met de rug tegen de muur werd gezet, ging het tegen laagvliegers Telstar en TOP mis. In Velsen-Zuid en ook in Oss schommelde het niveau dusdanig dat alle zekerheid lijkt weggevallen. "Natuurlijk missen we wat spelers en moeten we ook scoren,". analyseert Streppel. "Maar als je alles bij elkaar optelt lijkt het er langzamerhand op dat het op sommige momenten ook aan kwaliteit ontbeert. Dat is heel vervelend, want ik denk echt dat ze beter kunnen. We moeten hoe dan ook in de spiegel kijken en het patroon dat er is, snel doorbreken."

Programma

De realiteit leert enerzijds dat de competitie pas twaalf wedstrijden onderweg is. Anderzijds moet het elftal een vrije val op de ranglijst zien te voorkomen. Want die ligt op de loer met de traditioneel lastige beloftenteams in de reeks van komende tegenstanders. En dat zou betekenen dat een ploeg die met verzorgd voetbal richting de top van Keuken Kampioen Divisie wil, in een cruciale fase van het seizoen, een belangrijke slag verliest.