Roda JC gehavend, maar ook met vertrouwen naar Oss

Nils Röseler © Orange Pictures
Drie dagen na een slijtageslag in de eerste ronde van de KNVB Beker neemt Roda JC het in de Keuken Kampioen Divisie op tegen TOP Oss.
Het duel in het Osse Kuipje is een confrontatie tussen de nummer achttien en de nummer vijf van de competitie. Roda geldt op voorhand als de favoriet voor de winst, maar mist wel enkele belangrijke spelers.

Sleutelbeen

Nils Röseler, Terrence Douglas en Phil Sieben kwamen niet ongeschonden uit de bekerwedstrijd tegen Heracles. Aanvoerder Röseler zal door een sleutelbeenblessure de komende weken ontbreken, een fikse tegenvaller van de Kerkradenaren. Of Douglas en Sieben in Oss kunnen spelen, wordt volgens coach Jurgen Streppel vrijdag pas duidelijk, al lijkt vooral bij Douglas de kans klein dat hij in actie kan komen. Roda miste al de onlangs geblesseerd geraakte middenvelder Teun Bijleveld.

Mayer

Met name achterin lijkt de coach dus een puzzel te moeten leggen. De terugkeer van Guus Joppen in de basisopstelling is daar een zekerheidje. In het geval dat Douglas ontbreekt maken ook Xander Lambrix, Ali Barak en Florian Mayer aanspraak op een basisplaats. Mayer, die drie kruisbandblessures overwon, speelde dinsdag voor het eerst in jaren 70 minuten in een officieel duel. "En dat deed hij vrij makkelijk", vindt Streppel. "Dan is de kans groot dat hij op korte termijn nog meer minuten aankan."

120 minuten

Slechts vier Roda-spelers speelden de volle 120 minuten in de na penalty's verloren bekerclash tegen Heracles: doelman Rody de Boer, middenvelder Niek Vossebelt en de aanvallers Bryan Limbombe en Dylan Vente. Zij zijn allemaal fit genoeg om vrijdag 'gewoon' aan de aftrap te staan, al zal De Boer onder de lat weer afgelost worden door Moritz Nicolas.

Energie

Ondanks dat Roda uit het bekertoernooi vloog, hield Streppel een goed gevoel over aan de wijze waarop zijn ploeg zich in die wedstrijd presenteerde. "We speelden met veel energie bij balbezit én bij balverlies", aldus de trainer. "Ik zag de durf en het lef om goed te voetballen. Daar houd ik van."

Bekenden

Bij TOP Oss lopen voor de Limburgse voetbalvolger behoorlijk wat bekende gezichten rond. Technisch directeur Klaas Wels werd vorig seizoen nog weggestuurd als trainer bij MVV, en de huidige Oss-trainer Kristof Aelbrecht was spits bij MVV en assistent-trainer bij Fortuna Sittard. Toshio Lake (ex-Fortuna en ex-MVV) is een belangrijke aanvallende kracht van de Ossenaren, waar ook Roshon van Eijma (ex-Roda), Lars van Meurs (ex-Roda en ex-MVV) en de van Fortuna gehuurde Richie Musaba spelen.

Live

De wedstrijd TOP Oss - Roda JC begint vrijdag om 20:00 uur. Het duel is dan live te volgen via L1 Radio.