Fortuna uitgeschakeld na bekerspektakel tegen NEC

George Cox in duel met Bart van Rooij © Niels van Renen
Fortuna Sittard is na een spektakelduel uitgeschakeld in de KNVB Beker. De ploeg van Julio Velázquez verloor met 3-2 van NEC in Nijmegen.
Fortuna kwam vroeg op voorsprong, maar daarna wist NEC de wedstrijd te keren en op voorsprong te komen. Fortuna knokte zich terug tot 2-2. NEC leek daarna met tien man verder te moeten, maar een rode kaart werd na een grote fout van de grensrechter teruggedraaid. Een kwartier voor tijd besliste Marques het duel: 3-2.

Zes wijzigingen

Fortuna begon met zes wijzigingen aan het bekerduel met NEC ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen RKC (0-0). Yanick van Osch, Vasileios Sourlis, Cole Bassett, Tunahan Tasci, Paul Gladon en Rémy Vita kregen de kans van Julio Velázquez in Nijmegen waar beide ploegen elkaar voor de derde keer in iets meer dan vijf maanden troffen. Na afwachtende openingsminuten kwam Fortuna op voorsprong. Nadat Bart van Rooij bijna in eigen doel kopte, profiteerde Cole Bassett van de rebound: 0-1.
Cole Bassett juicht na zijn doelpunt © Niels van Renen

Dominant

NEC dacht snel met een antwoord te komen, maar het doelpunt van Magnus Mattsson werd afgekeurd vanwege buitenspel. Het was wel het startsein van een dominante fase van de Nijmegenaren. NEC zette Fortuna vast op eigen helft en meldde zich een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Van Osch. De gelijkmaker na 35 minuten kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Een voorzet van Mattsson belandde via het been van Joaquín Navarro in het doel: 1-1. Ook na het doelpunt bleef NEC de bovenliggende partij in een vermakelijke wedstrijd. Doelpunten vielen er echter niet meer voor rust.

Opbouw

In de tweede minuut na rust veranderde dat. Een pass van Oussame Tannane belandde via het hoofd van Fortuna-aanvoerder Ivo Pinto voor de voeten van Souffian El Karouani, die met een goed schot Van Osch wist te verschalken: 2-1 voor de ploeg van Rogier Meijer. Trainer Julio Velázquez zag dat Fortuna er niet aan te pas kwam en bracht Burak Yilmaz en Oguzhan Özyakup in een poging om meer grip op de wedstrijd te krijgen. Dat had direct effect, want Fortuna meldde zich vaker op de helft van NEC en kwam uit een hoekschop op 2-2 via Rodrigo Guth.

Dubieus

Na 65 minuten leek NEC met tien man door te moeten nadat Calvin Verdonk de doorgebroken Rémy Vita neerhaalde, maar volgens de grensrechter was het buitenspel van Vita. Daarom werd de rode kaart ingetrokken. Een duidelijke fout, omdat de bal via een NEC-been kwam, maar een videoscheidsrechter was er niet om de fout te kunnen herstellen. Niet veel later kwam NEC op 3-2. Nadat een schot van Tannane nog werd gepakt door Van Osch, was het diezelfde doelman die niet goed reageerde op een diepe bal van Tannane waardoor Pedro Marques na een klutssituatie NEC weer op voorsprong zette.

2016

Fortuna ging daarna vol in de aanval, maar kwam niet in de buurt van de gelijkmaker, tot de laatste minuut. Burak Yilmaz kreeg een grote kans op de 3-3, maar timede verkeerd waardoor de bal niet op zijn hoofd, maar op zijn rug kwam. Daardoor eindigde het duel in 3-2, verloor Velázquez voor het eerst een duel als Fortuna-trainer en werden de Sittardenaren voor het eerst sinds 2016 uitgeschakeld in de eerste ronde van de KNVB Beker.
Komende zaterdag speelt Fortuna Sittard weer in de competitie en gaat het op bezoek bij Feyenoord.