Strafschoppen nekken Roda JC in bekertoernooi

Roda na strafschoppen uit bekertoernooi © Frank Kerbusch/PubliciteitsVisie
Roda JC maakte er tegen Heracles een bekerwedstrijd van, met alles er op en er aan. Alleen stond de ploeg na een 2-2 eindstand met lege handen. De ploeg uit Almelo nam de strafschoppen beter: 6-7.
En zo kregen de 4000 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion uiteindelijk een waar bekerspektakel voorgeschoteld na een wedstrijd die maar langzaam op gang kwam.

Mayer

Jurgen Streppel wijzigde, zoals verwacht, zijn basiselftal ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd. Maar liefst vijf andere namen stonden in het veld na de nederlaag tegen Telstar. En meest opvallend daarbij was die van Florian Mayer. De Duitse centrale verdediger die na zijn revalidatie van een zware knieblessure, via korte invalbeurten, nu voor het eerst in zijn Kerkraadse periode het genot van een basisplaats mocht proeven. En dat deed Mayer zeer verdienstelijk tegen de ervaren spits Samuel Armenteros. Na een ruim 70 minuten werd hij vervangen door Ted van de Pavert.

Balbezit

De eerste helft voltrok zich in een laag tempo, waarbij Roda de bal mocht hebben van de gasten. De ploeg van Streppel deed daar vaak iets goed mee, schoof langzaam maar zeker op richting het doel van de Tukkers en na bijna een half uur spelen was het raak: Romano Postema gleed, na goed combinatiespel, een afgemeten voorzet van Mohamed Mallahi binnen: 1-0.

Cupfighter

De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in het bekertoernooi was alweer 14 jaar geleden. Destijds, in 2008, bereikte Roda JC via strafschoppen de finale ten koste van Heracles. Die plek in de eindstrijd, was tevens het laatste bekersucces van de voormalige cupfighter uit Kerkrade.

Ommekeer

Roda oogde, in tegenstelling tot Heracles, wél gretig in de eerste helft. Maar na de pauze, met meer agressiviteit én diverse wissels, draaide de koploper van de Keuken Kampioen Divisie de zaak binnen vijf minuten via Sierra en Laursen om: 1-2. Het duurde lang voordat de thuisclub zich wist te herpakken, het spel was slordig en alleen Brian Limbombe kwam in de buurt van een treffer. Maar de aanvaller stuitte op doelman Koen Bucker.

Slotoffensief

Daarna zorgden de invallers voor nieuwe energie. Een voorzet van Arjen van der Heide leverde de gelijkmaker van Lennard Hartjes op en Limbombe die de lat raakte. Roda dicteerde weer en ging op die manier ook de verlenging in. De extra tijd was voor beide ploegen krachten verslindend; de beste kansen daarin waren voor de geel-zwarten. Maar Van der Heide en Daneels waren in het eerste kwartier niet koelbloedig genoeg.

Penalty's

Ook in de strafschoppenserie gaven beide teams elkaar geen duimbreed toe, maar misten Limbombe en Hartjes. Daardoor eindigde de serie in mineur. Roda JC kan zich volledig gaan richten op de competitie, maar verlaat het bekertoernooi met opgeheven hoofd.

Kwaliteit

Het zal voor Jurgen Streppel hoe dan ook de bevestiging zijn geweest, dat zijn ploeg de kwaliteiten heeft om zich in elk geval te meten met een van de absolute topploegen uit de eigen competitie. Maar om daar serieus bij aan te haken, is aanstaande vrijdag een overwinning nodig in de uitwedstrijd tegen TOP Oss.