Burgemeester Dassen: 'Roda-gemeenschap moet ons gaan helpen'

Beeld van de fanatieke Koempeltribune in het Parkstad Limburg Stadion. © Orange Pictures
Burgemeester Petra Dassen van de gemeente Kerkrade herhaalt haar oproep aan de Roda JC-achterban om relschoppers aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor incidenten in de afgelopen weken.
Volgens de burgemeester heeft de lokale driehoek een deel van de raddraaiers in beeld. "Maar een andere groep nadrukkelijk nog niet, en daar zit onze zorg." Het gevolg is dat er bij de aanstaande drie thuiswedstrijden van Roda JC op last van de autoriteiten geen fans van de bezoekende club welkom zijn.

'Het zijn in mijn ogen geen voetbalsupporters'

Het gaat volgens Dassen vooral om tieners. "Het is wangedrag van jongeren die denken dat ze voetbalsupporters zijn", zegt ze. "Maar dat zijn ze in mijn ogen niet. Er is een hele grote Roda-aanhang die dit pijn doet en verschrikkelijk vindt. Ik wil een nadrukkelijk verschil maken tussen de trouwe aanhang die deze club al jaren door dik en dun steunt, en een groep die het voor ons allemaal dreigt te verstieren."

Spiraal doorbreken

De burgemeester gaat ook in op het weren van aanhangers van bezoekende clubs, die onder de streep de dupe worden. "Het gaat om hun veiligheid, die stellen we voorop. We hopen in deze zes weken dusdanige stappen te zetten dat we gauw weer uitfans in het Parkstad Limburg Stadion kunnen verwelkomen."
De politiecapaciteit die nu nodig zou zijn om in een situatie met uitsupporters de orde te kunnen handhaven, wil Dassen vooral ook kunnen benutten in het opsporen van de relschoppers. "En een politiemacht nodigt mensen kennelijk ook uit tot geweld. Die spiraal moeten we doorbreken. Om uitsupporters te kunnen ontvangen moeten we zóveel politie gaan organiseren, dat we dat niet verantwoord vinden. Daarom lassen we de time-out in."

Aandachtspunten

De focus ligt in de aankomende weken op het in de kraag vatten van de mensen die verantwoordelijk zijn voor onder meer de rellen rondom de wedstrijd Roda JC - VVV-Venlo, maar ook voor zaken als vandalisme in diverse uitwedstrijden die Roda dit seizoen speelde. Daarnaast wordt er gekeken naar hoe de veiligheid in het rondom het Parkstad Limburg Stadion verbeterd kan worden, waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan extra cameratoezicht.